POLITIKA

Dejan Šulkić: Vučićeva mantra je “osvojite apsolutnu vlast pa vladajte kako hoćete“ – „Burazerski SNS“

Članovi “Burazerskog reda“
Foto: Printscreen

Ovakva SNS kadriranja nisu nikakva novost, ali neposredna provokacija za ovu reakciju je odvažna izjava ministra Lončara koji se isprsio i obelodanio da selično založio da Boban Gašić bude imenovan za predsednika NO KC Niš jer je dobar privrednik u svojoj firmi od 1996.godine, aludirajući na njegove menadžerske sposobnosti.

Tako će Gašić kao preduzetnik, zamislite, na mestu predsednika Nadzornog odbora da menadžeriše iako to nije u nadležnosti NO!?

U vezi sa tim imenovanjem sporno je to što Gašić nema nikakve kompetencije za oblast zdravstvene zaštite, pa i menadžerisanja u toj sferi, kao i samo obrazloženje ministra.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti ne predviđa uslove za imenovanje u UO i NO, osim da jedan član iz reda zaposlenih mora da bude sa visokom stručnom spremom zdravstvene struke, što je preuzeto i statutom KC. Normativno gledano , ( zakonski i statutarno ) “garantovani nivo“ stručnosti je od sedam članova UO, odnosno pet članova NO po jedan član zdravstvene struke! Poređenja radi, po zakonu o JP za članove NO opštinskih komunalnih preduzeća propisani su uslovi( VSS, iskustvo u delatnosti…) i imenuju se na osnovu javnog konkursa!

S druge strane, “javno preuzimanje odgovornosti“ ministra zdravlja za kompetencije Bobana Gašića su svojevrstan skandal.

Prvo, nije kompetentan za tu oblast, a obrazloženje kojim “kiti“ Gašića je suprotno nadležnostima NO! Članom 138.predviđeno je da NO sprovodi nadzor nad radom i poslovanjem ustanove, dok su “menadžerske nadležnosti“ rezervisane za UO koji odlučuje o poslovanju, donosi program rada i razvoja, donosi finansijski plan, usvaja izveštaje o poslovanju, o korišćenju finansijskih sredstava…

Uz to, smena dosadašnje predsednice kao preduslov Gašićevog imenovanja desila se u vreme pompe otvaranja KC, što bi se moglo protumačiti kao njihov doživljaj da im je sve dozvoljeno jer su oni ti koji su otvorili KC, sve po Vučićevoj mantri  “osvojite apsolutnu vlast pa vladajte kako hoćete“!

Još treba imati na umu da je Bratislav Gašić, na pitanje da komentariše ovo imenovanje, rekao da nije upućen i da treba pitati Lončara jer se on (Lončar) i Boban Gašić druže!?

Iz svega navedenog može se zaključiti da su drugi stepen srodstva sa šefom BIA , druželjubljenje sa ministrom Lončarom i visok unutarstranački rejting ( članstvo “burazerskog reda“ ) razlozi za ovo imenovanje što se tiče zasluga.

A što se tiče očekivanja od ovog imenovanja vreme će pokazati koliki će biti domet Gašićevog uticaja na menadžerski deo poslovanja KC, posebno na javne nabavke, a sve iz “zavetrine“ NO iste ustanove!

Opreznosti radi ističem da otvaranje KC Niš treba da podigne nivo zdravstvene zaštite tog dela Srbije i bar donekle dovede do rasterećenja postojećih kapaciteta, što je za respekt.

S druge strane, Lončarovo “menadžerisanje“ i “javno nabavljanje“ koje je prethodilo otvaranju, “overeno“ je PEČATOM NEZAKONITOSTI, koje je, uostalom, dovelo i do prolongiranja otvaranja KC. Uz to, pompezni građevinski radovi u oblasti zdravstva srazmerni su masovnom odlasku medicinskog osoblja iz Srbije.

Ukoliko se tako nastavi vrlo brzo može se desiti da u novoizgrađenim i dobro opremljenim zdravstvenim ustanovama neće biti dovoljno lekara za prijem pacijenata.

U međuvremenu dospeće i krediti koje ćemo morati da vraćamo.

Tome se ni jedan kritičar vlasti ne može radovati!

Autor: Dejan Šulkić

PROČITAJTE JOŠ:

“Apel za odbranu KiM” DSS-a je sneg po kome će izdajnici ostaviti svoj trag

Foto: Screenshot/ Youtube

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar