POLITIKA

Demokratska stranka u odbrani Vučića od mitropolita Amfilohija

Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi “izdaji Srbije i Kosova”.
Ilustracija Jutarnji GLASnik, Foto: Screenshot

Mitropolit SPC je saopštio da je “Apel za odbranu Kosova I Metohije”, a čiji je on jedan od potpisnika, napisan “zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave”.

“Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji… Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel”, objasnio je Amfilohije.

Posle te izjave usledila je salva napada na na mitropolita Amfilohija od strane vladajuće vrhuške.

Savetnik predsednika Nikola Selaković u izjavi za RTS grubo vređa mitropolita:

„On se bavio čovek vradžbinama. On je govorio o neizvesnim stvarima, o nečemu što nikako nije duh pravoslavlja, duh srpskog pravoslavlja“

SPS, koji je nastao iz Saveza komunista se popziva na hrišćanstvo i ocenjuje da izjava mitropolita SPC nije u skladu s „duhom hrišćanske tolerancije i međusobnog uvažavanja o kojima najviše govorimo tokom Božićnih praznika“.

Najčudnija je, a možda i nije, reakcija DS-a. Iz Demokratske stranke poručuju da su napadi na instituciju Predsednika države nedopustivi.

„Svaka činjenica da neko misli da sme da kleveće druge da su izdajnici i da se to tretira kao sloboda govora je netačna. Jer postoji jasna razlika između verbalnog nasilja i slobode govora. Ovo je verbalno nasilje. I ja ne znam razloge ni motive, da li mu je samo sočno tako da kleveće ljude ili je to propaganda koju želi da koristi, ali kako god bilo, nedopustivo je i zaslužuje reakciju svih u Srbiji“, rekla je Gordana Čomić.

Da li je ova izjava Gordane Čomić borba protiv „verbalnog nasilja“ ili je još jedno nuđenje Demokratske stranke Aleksandru Vučiću, nema potrebe tumačiti. Očajnička i pohlepna glad za vlašću i spremnost na prodaju svega zarad nje, oduvek je bila obojena najviše žutim.

Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko – primorske: cetinjski Obren Jovanović, podgoričko-kolašinski Velibor Džomić, podgoričko-danilovgradski Dragan Mitrović, barski Slobodan Zeković, budvanski Boris Radović, bokokotorski Momčilo Krivokapić i hercegnovski Radomir Nikčević saopštili su da je mitropolit Amfilohije svojim stavom o odnosu prema Kosovu i Metohiji rekao istinu koja je „razjarila“ Aleksandra Vučića. 

„Danas, prvi put na ovakav način, stajemo u zaštitu svog arhipastira, ali pre svega zbog zaštite svoje Crkve koja je, kroz ličnost mitropolita Amfilohija, bezočno napadnuta od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to Nikole Selakovića, Marka Đurića, Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije/ Jutarnji GLASnik/ M. A. M

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar