GRADOVI POLITIKA

Desetine hiljade građana na protestu „Jedan od pet miliona“ – Trifunović: Vučić organizator protesta

Okupljanjem građana na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je protest „Jedan od pet miliona“. Građani su zatim krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda.

Desetine hiljade građana na protestu "Jedan od pet miliona" - Trifunović: Vučić organizator protesta
Foto: Screenshot Youtube/ Jutarnji GLASnik

Na protestu nema stranačkih obeležja, a okupljeni nose transparente na kojima, između ostalih, piše „#1 od 5 miliona“, „Hoćemo reformu i kontrolu PIO Fonda“, „Pljačka penzionera nije reforma“.

Na protestu se nalazi novinar i urednik Jutarnjeg GLASnika Branka Lazić:

Okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović koji je poručio da, kada neko učesnike protesta pite ko organizuje skup, treba da kažu „da ih organizuje (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić“.

„Da nije njega, ne bi nas bilo ovoliko, ne bismo znali protiv čega se borimo. Hvala, Vučiću, što si ubrzao svoj odlazak“, poručio je Trifunović koji je zatražio smenu ministra policije Nebojše Stefanovića zbog toga što, kako kaže, omalovažava svoj narod i broji učesnike protesta umesto da „broji ubistva po gradu“.

Trifunović je uputio podršku ocu nastradalog Davida Dragičevića, Davoru Dragičeviću, koji se mesecima u Banjaluci bori za pravdu.

„Beograd je uz njega, za pravdu, sreću, radost, istinu, za sve nas. Pravda za Davida“, poručio je Trifunović.

Zatim se obratio novinar Srđan Škoro koji je rekao da je „ovde bilo raznih vlasti, ali da ovakvih lažova i lopova nikad nije bilo“.

„To ne samo da ne pamti Srbija, to svet ne pamti. Nekada su zarđalim kašikama crtali granice ovih naroda, iza njih su ostala groblja, zločini, pustoš. Sada hoće i Srbiju da isprazne, jer tamo gde su branili Srbe, tamo Srba više nema – ni u Krajini, ni u Bosni, ni u Crnoj Gori. Neće ih biti uskoro ni na Kosovu ni u Srbiji. To ne smemo da dozvolimo“, istakao je Škoro.

Okupljenima obratio i Desimir Stojanov iz sela Rakita, čiji se meštani bore protiv izgradnje minihidroelektrane.

„Pisao sam, molio, kumio, da nam ne diraju samo jednu jedinu reku, u koju hoće da stave pet kilometara cevi. A onda na nama treniraju mišiće, odavde iz vašeg komšiluka je i investitor koji nam zagorčava život. Molio sam ga da nam to ne uzima“, poručio je Stojanov.

„Mi tražimo samo mir i reku. Ne tražimo ništa drugo. Da nam se ne uzima, imamo li pravo na to?“, rekao je predsednik MZ Rakita.

Foto: Screenshot Youtube/ Jutarnji GLASnik

Građani su zatim krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda. Preko Makedonske i Svetogorske ulice, stigli su u Takovsku gde su se na kratko zaustavili ispred zgrade Radio-televizije Srbije i pustili špicu Dnevnika.

Kolona je zatim nastavila dalje preko ulice Kralja Milana do trga Slavija.

Protestu prisustvuju i članovi Sindikata vojnih penzionera, koji se nalaze na čelu kolone.

Protest se u Beogradu održava po četvrti put, a inicijalno je počeo pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Foto: Screenshot Youtube/ Jutarnji GLASnik

Učesnici protesta ranije su uputili tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Izvor: RTS, Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar