POLITIKA

Đuka se se sam sebe gadi! Razlog je Branko Ružić

Naprednjak Vladimir Đukanović je na sastanku poslanika SNS s Aleksandrom Vučićem oštro protestovao zbog dogovora da se Branko Ružić vrati u Vladu Srbije, saznaje nezvanično „Blic„.

Foto: Printscreen/ agencije

Piše: Ivana Mastilović Jasnić

Na kraju dvočasovnog sastanka na kojem je Vučić ubeđivao naprednjake zbog čega treba da podrže izbor Ane Brnabić u parlamentu, Đukanović se javio za reč i rekao da nema ništa protiv buduće premijerke, ali da ima primedbe na dogovor koji su o budućoj vladi napravili SNS i SPS.

– Đukanović je ustao i rekao da je imenovanje Branka Ružića za ministra državne uprave i lokalne samouprave katastrofa, da on to ne podržava, kao i da se sam sebe gadi što će morati da glasa za potpredsednika SPS kao novog ministra – navodi izvor „Blica” koji je bio na sastanku.

Naš sagovornik kaže da Đukanović smatra da socijalisti nisu učinili dovoljno kada je reč o kampanji za predsedničke izbore, a kao primer je posebno istakao pojedine beogradske opštine u kojima su članovi socijalista navodno lobirali da njihovi članovi i simpatizeri glasaju za Ljubišu Belog Preletačevića i Vuka Jeremića.

– Zbog takvog odnosa, Đukanović se požalio i na deo dogovora po kojem socijalisti dobijaju jedan resor više. Rekao je da mu je krivo, da smatra da nije bilo potrebe za tim – navodi naš izvor, i dodaje da je Đukanovićev kratak govor naišao na odobravanje većine njegovih kolega.

– Nekoliko njih koji su sedeli blizu Đukanovića poluglasno su mu rekli „bravo, care”, „svaka čast” – navodi isti sagovornik, koji dodaje da je lider naprednjaka Vučić saslušao je Đukanovića i rekao mu da razume primedbe, da mu je drago što otvoreno pričaju, ali da ne mogu oni kao stranka da se mešaju u kadrovska rešenja socijalista.

Vladimir Đukanović juče nije odgovarao na pozive i poruke „Blica„, a ni od Branka Ružića nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li ga ovakav stav Đukanovića iznenađuje.

Kritikuje Vučića

Branko Ružić važio je dugo vremena za opoziciju unutar izvršne vlasti, a veoma često je kritikovao Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. Nakon odluke socijalista da podrže Vučića za predsednika, Ružić je prestao s kritikama, a na Tviteru je pisao uz haštag #bržejačebolje. Već to je bio znak da je posredi dogovor i da će Ružić nakon izbora biti vraćen u vladu.

Istorija odnosa

Međusobna netrpeljivost između funkcionera SNS i SPS Vladimira Đukanovića i Branka Ružića nije nikakva novost. Početkom godine, nakon sastanka Ružića sa članovima Okružnog odbora SPS-a u Leskovcu, potpredsednik socijalista je, govoreći o predsedničkim izborima, izjavio da „i pored toga što je SPS poštovala svoje koalicione partnere, očekuje da i oni tu dozu poštovanja pokažu“. Đukanović je na to burno reagovao:

– Ubeđen sam da Mrkonjić i Ružić rade za Jeremića. Da bismo imali obostrano poštovanje, SPS bi za početak morao da se izjasni o njihovim učestalim istupima – kazao je Đukanović.

Izvor: Blic

Ostavite komentar