POLITIKA REGION SRBIJA

Đukanović: Crna Gora pobednica „nakon tragične aneksije od Srbije“

Crnogorski predsednik Milo Đukanović: Crna Gora pobednica „nakon tragične aneksije od Srbije“

Crna Gora je svesnija nego ikada vrednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije, izjavio je crnogorski predsednik Milo Đukanović nakon ceremonije u Parizu i ocenio da je Crna Gora kao zemlja pobednica izašla iz Prvog svetskog rata „nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat“.

„Evo nas opet kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mestu, ravnopravno među evropskim i svetskim partnerima, u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna nakon što smo kao zemlja pobednica izašli iz Prvog svetskog rata i nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat“, istakao je Đukanović.

„Verujem da na ovom temelju i sa naučenim lekcijama današnja Crna Gora može u bliskoj budućnosti dosegnuti te vrednosti“

On je, kako prenosi televizija RTCG, rekao da „te činjenice, bolje od drugih reči“, govore o „grandioznom podvigu koji su ostvarile sve generacije Crne Gore u proteklih 100 godine, podižući državu iz pepela i obezbeđujući joj istorijski zaluženo mesto na evropskoj i svetskoj pozornici“.

Đukanović veruje da je današnja Crna Gora „čvrsto utemeljena u istorijskim vrednostima slobodarstva i antifašizma“. „Verujem i da je svesnija nego bilo kada vrednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije i da je sa tog temelja spremna da pravi sledeće korake u saradnji unutar regiona, na evropskoj i svetskoj sceni, a sve u cilju stvaranja dodatnih vrednosti za državu Crnu Goru i njene građane u budućnosti“, prenosi RTCG. Đukanović je naglasio da je Crna Gora posvećena daljem razvoju države i unapređenju kvaliteta života svakog građanina.

„Verujem da na ovom temelju i sa naučenim lekcijama današnja Crna Gora može u bliskoj budućnosti dosegnuti te vrednosti“, poručio je crnogorski predsednik Đukanović posle današnje ceremonije u Parizu gde se više od 80 svetskih lidera okupilo da obeleži stogodišnjicu okončanja Prvog svetskog rata.

Izvor: Danas Foto: Screenshot

Ostavite komentar