JANKOVIĆ : Razgraničenje najopasnija ideja ĐURIĆ: Janković je etnički inženjer
POLITIKA

Đurić: Vukli su me kao psa… pravili selfije sa mnom (VIDEO)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je, na konferenciji za novinare, rekao da je notorna laž da obaveštenje o njegovom dolasku u Kosovsku Mitrovicu nije upućeno na vreme. Naveo je da su ga pripadnici ROSU udarili više puta, upirali pušku u stomak, pravili selfije u transporterima… „Ovo je pokušaj zauzimanja severa Kosova“, dodaje.
Foto: Screenshot/ N1

„Juče su albanski separatisti u Prištini, uz nedovosmislenu podršku zapadnih međunarodnih krugova na brutalan način napali naš narod na severu KiM, sa jasnim ciljem – da nasiljem terorom, zastrašivanjem, da do zuba naoružanom falangom – okupiraju sever Kosova“, kaže Đurić.

Ponosan sam na građane Kosovske Mitrovice koji su se goloruki, na miran način suprotstavili tome, naveo je.

Istakao je da je važno da međunarodna zajednica bude upoznata sa tim što se dešavalo.

Notorna je laž da nisu blagovremeno i u skladu sa sporazumima obavešteni o aktivnostima povodom okruglog stola, rekao je Đurić. On je dodao da je obaveštenje poslato više od 70 sati ranije.

Govoreći o jedinici ROSU, rekao je: „To za mene nisu policajci, to je razularena teroristička banda koja je poslata na goloruke ljude“.

Rekao je da su pokušali da ga ponize vukući ga za kravatu po zemlji, kao psa. Stavili su me u jedan od tih transportera, rekao je Đurić i naveo je da je dobio nekoliko udaraca.

„Ja sam dobro…Za sve one koji brinu… Pokušavali su da me ponize, spuštali su mi glavu na koleno, pravili selfije sa mnom, pokušavali da me zastraše držeći mi pušku na stomaku, jedan je čak izvadio nož… Pevali su Alahu ekber i još neke druge pesme“, ispričao je. Kad su me izveli iz tranportera, vodili su me ulicom, a zatim u podrum, dodao je.

„Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, potpuno je jasno da bi se nasilje i teror nad Srbima u Mitrovici nastavilo“, naveo je, ali nije želeo da kaže o kom se pozivu radi.

Ponosan sam na Srbe, na naše hrabre muškarce i žene, koji nisu poklekli i neće pokleknuti, naveo je i naglasio da su bacane šok bombe, a da je više desetina ljudi povređeno.

Đurić je naveo da je i u Briselu bilo bahatog ponašanja, tokom dijaloga. „Jedina ideja je da se obesmisli dijalog i da se potkopa šansa za kompromis“, naveo je Đurić.

Jedan od predstavnika Prištine se nepristojno ponašao i predsednik Vučić mu je odbrusio na način da više ništa nije govorio, naveo je.

Niko nikad neće moći da ponovi ni novi „Bljesak“ ni novu „Oluju“, i to se odnosi na Srbe na severu Kosova, ali i u enklavama, kaže.

Više nego ikad ćemo raditi na tome da ojačamo naše strukture na Kosovu, naglasio je.

Pozivam, u ime državnih institucija Srbije, svakog Srbina i onog kome je država Srbija u srcu, bez obzira na nacionalnost i veroispovest, da ne pristupaju Vojsci Kosova, naveo je.

Đurić je rekao da će ići i dalje na Kosovo i da će Srbija nastaviti svoju borbu.

On je naveo da niko od predstavnika međunarodne zajednice nije reagovao, a njih je, kako je rekao, inače, mnogo u Kosovskoj Mitrovici, i nema dilemu da je to urađeno uz podršku „stranaca“.

Moguće je da će doći i u Beograd neko od zvaničnika EU, rekao je Đurić koji smatra da su svi oni delimično odgovorni za to što se desilo.

Smatra da je taj incident pokazao i odnos Prištine i međunarodne zajednice prema dijalogu.

„Jedna strana delima, a druga nedelima je pokazala šta misli o dijalogu“, istakao je.

Rekao je da je „ušao automobilom na Kosovo sa dokumentima“, ponavljajući da je poseta najavljena više od 70 sati od okruglog stola.

„Nema nikakve sumnje da onaj ko se tako ponaša, o dijalogu ništa dobro ne misli… Ovo je kontinuirani pokušaj, kroz niz incidenata, neisprovociranim napadima, sa izmišljenim razlozima, zauzimanja severa Kosova… Kako bi se ostvario šovinistički cilj onih koji bi da Srba na Kosovu i Metohiji ne bude“, zaključio je Đurić.

Izvor: N1, Jelena Petrović

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar