POLITIKA VESTI

Dodik: Pobeda čista kao suza!

Dodik ili Ivanić: najavljen „foto-finiš“?! Ipak,Dodik: Pobeda čista kao suza! 

Održani opšti izbori u BIH. Milorad Dodik je, posle neizvesne večeri, proglasio pobedu na izborima za srpskog člana Predsedništva BIH. Komšić i Džaferović proglasili pobede u trci za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva.

U Bosni i Hercegovini su danas održani opšti izbori, na kojima su građani birali članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.

Poslednje informacije koje su objavile stranke – Dodikova SNSD, Ivanićeva PDP kao i Stranka demokratske akcije su da su za sada u vođstvu za tri člana Predsedništva BIH Šefik Džaferović i Željko Komšić, koji bi bili zastupnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, ali je i dalje neizvesno ko će predstavljati Srbe – Dodik ili Ivanić.

Dodikova SNSD objavila je podatke na osnovu 81 odsto biračkih mesta da Dodik ima više glasova od protivkandidata Mladena Ivanića. Prema tim podacima Dodik je osvojio 303.904 glasova, a Ivanić 241.051.

Obrt se dogodio večeras, kada su iz Ivanićevog štaba, štaba Saveza za pobjedu rekli da se očekuje „foto-finiš“, a da nakon 451.986 prebrojanih glasova iz cele RS vodi Dodik sa 213.826 glasova, naspram Ivanićevih 211.933 glasa.

Prema poslednjim podacima PDP-a, članice Saveza za pobjede, Milorad Dodik jje prešao u vođstvo u odnosu na Mladena Ivanića sa 1.700 glasova birača.

Kako je saopštio lider te stranke Branislav Borenović, ishod ovih izbora je veoma neizvestan i o tome ko će biti pobednik ovih izbora odlučiće, kako je rekao, foto finiš.

„Izborna trka je toliko neizvesno da je teško zati ko je pobednik I ne samo večeras. To je I razlog zbog kojeg se još ne oglašavaju ni Dodik nii Ivanić, jer treba biti siguran“, kazao je Borenović novinarima u sedištu stranke.

Prema njegovim rečima, na osovu 451.986 prebrojanih glasačkih listića, Dodik ima podršku 213.826 glasača, a Ivanić 211.933, što je razlika od 1.697 glasova, 42 promila, u korist Dodika.

Što se tiče trke za predsednika RS, na 17,6 posto obrađenih biračkih mesta, 55 odsto podrške ima Željka Cvijanović.

„Već sada je jasno da će Željka Cvijanović biti budući predsednik RS“, rečeno je ranije iz Dodikovog štaba.

SLAVLJE U SDA

Stranka demokratske akcije (SDA) prva je večeras proglasila pobedu i tvrdi da je u vodstvu njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

U izbornom štabu SDA novinarima se nešto posle 23. sata obratio Bakir Izetbegović koji je rekao da je izborni rezultat dokaz da je SDA najjača stranka u BIH.

Sam Šefik Džaferović jasno je rekao – „Pobjedio sam na izborima“.

Šefik Džaferović:Pobjedio sam
Usledilo je slavlje i vatromet…

SDA je objavila nove rezultate glasanja za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine nakon obrađenih skoro 600.000 glasova u Federaciji BiH.

Prema rezultatima glasanja koje iz minuta u minut objavljuje SDA, njihov kandidat Džaferović osvojio je 40,4 posto glasova.

Slede kandidat SDP-a Denis Bećirović (33,7 posto), kandidat SBB-a Fahrudin Radončić (11,9 posto), nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić (8,3 posto), kandidat Nezavisnog bloka Senad Šepić (4,7 posto) i kandidat Stranke za BiH Amer Jerlagić (1 posto).

Što se tiče kandidata za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u vođstvu je i dalje kandidat DF-GS Željko Komšić koji je osvojio, prema rezultatima koje ima SDA, preko 70 posto glasova.

Kandidat HDZ-HNS Dragan Čović osvojio je 21 posto, slede kandidat Naše stranke Boriša Falatar (4 posto), kandidatkinja Hrvatskog zajedništva Diana Zelenika (3,4 posto) i kandidat Narodne stranke Radom za Boljitak Jerko Lijanović (1,1 posto).

Evo šta sve poručuju iz izbornih štabova…

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da je lider te stranke Milorad Dodik praktično već novi član Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

„Izlaznost je prema našim procenama između 50-55 odsto, na istom nivou kao i na prethodnim. Očekujemo pobedu naših kandidata kao i u u NSRS I PD PS BiH zajedno sa našim koalicionim partnerima. Imaćemo najbrže rezultate, očekujemo dolazak predsednika SNSD, i očekujem da ćemo vrlo brzo proglasiti pobedu“, rekao je prethodno Kovačević na prvoj pres konferenciji u sedištu ove stranke, javlja mondo.ba.

Naglasio je da ova stranka očekuje ubedljivu pobedu kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

„Tu nema dileme. Takođe, očekujemo da će i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i u Predstavničkom domu parlamenta BiH naša stranka sa koalicionim partnerima imati ubedljivu većinu kada je reč o kvoti iz Republike Srpske“, istakao je Kovačević.

Na ove tvrdnje odmah su reagovali iz opozicione SDS. “Milorad Dodik je prekršio izbornu ćutnju rečima da želi da proglasi izbornu pobedu. Ovo smo prijavili i očekujemo da izborna komisija reaguje. Očekujemo pobedu naših kandidata“, rekao je Milan Miličević šef izbornog štaba SDS.

GLASALO SE i U BEOGRADU

Na biračkom mestu u Ambasadi BiH u Beogradu, jedinom u Srbiji za glasanje na opštim izborima u BiH, glasalo je 36 od ukupno 60 registrovanih birača, rekla je Srni predsednik izborne komisije na ovom biračkom mestu Mirjana Ostojić.

ODZIV 53,56%

Izlaznost na danas održanim opštim izborima u Bosni i Hercegovini bila je 53,56 odsto, što će biti jedan ili dva odsto više nego na prošlim opštim izborima, saopštili su iz Centralne izborne komisije. Izlaznost iznad proseka zabeležena je u Banjaluci gde je glasalo oko 60 odsto građana, u Banovićima i Han Pijesku 70 odsto, u Zvorniku 60 odsto i u Gornjem Vakufu 62 odsto.

Izvor: Mondo                                                                      Foto: Screenshot

Ostavite komentar