Dodik zamolio Vučića da odložži posetu; Vučić: Ne idem u Istočno Sarajevo
POLITIKA VESTI

Dodik zamolio Vučića da odložži posetu; Vučić: Ne idem u Istočno Sarajevo

Dodik zamolio Vučića da odložži posetu; Vučić: Ne idem u Istočno Sarajevo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da neće putovati u Istočno Sarajevo, da je to odlučio posle molbe predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a pre svega zato da ne bi dao priliku da Srbija bude optužena za meššanje u izbore u BiH.

Dodik zamolio Vučića da odložži posetu; Vučić: Ne idem u Istočno Sarajevo
FOTO: KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE / PROMO

On je, na konferenciji za štampu nakon susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, podsetio da je trebalo sutra da putuje u Istočno Sarajevo, srpski deo Sarajeva, pošto Srba u „multietničkom gotovo da nema, ima ih jedan odsto, kao i Hrvata“.

– „Neću ići. Dobio sam pismo predsednika RS Milorada Dodika neposredno pred ovaj sastanak. Srbija se nije mešala, za razliku od nekih drugih, u izborni proces u BiH“ – naglasio je Vučić.

Rekao je da nije zaboravio šta je rekao ljudima i da će na jednom ili više primera shvatiti šta su radili neki na izborima i dokle se išlo kako bi se uticalo pre svega na izbornu volju srpskog naroda.

„- Neću im dati priliku da optuže Srbiju. Prihvatio sam molbu i zahtev predsednika Dodika. Neću ići u Istočno Sarajevo. „Molim sve Srbe da u demokratskoj atmosferi provedu izbore u RS i želim uspešno okončanje izbora u BiH, kao što želim dobre odnose sa BiH – kazao je on.

Vučić je najavio da će, oni koji su pokušavali Srbiju da optužbe, krijući neke druge, dobiti odgovarajući odgovor čim se izborni proces završi.

Predsednik RS Milorad Dodik zamolio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odloži ranije planiranu posetu Istočnom Sarajevu za posle izbora u BiH. On je u pismu predsedniku Srbije istovremeno istakao da ne treba odustati od jedinstva Republike Srpske i Republike Srbije.

– Srbi u Republici Srpskoj i Srbi u Republici Srbiji jedan su narod, i nemojmo dozvoliti da nas dele. Zato je jedinstvo Republike Srpske i Republike Srbije prirodno i ne smemo da odustajemo od toga – naveo je Dodik u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

Vučića je zamolio da odloži posetu Istočnom Sarajevu, zbog žželje da predsednika Srbije „zašštiti od napada svih onih koji ne žžele bolju budućnost za srpski narod“.

– Imajući u vidu aktuelnu situaciju i napade na Vas lično, koji ne dolaze samo iz redova boššnjačkog naroda, već i od strane srpskih predstavnika, stvarnih ili lažžnih, a koji Vas optužžuju za meššanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u BiH, ja Vas iskreno molim da Vaššu posetu Istočnom Sarajevu odložžite za posle predstojećih izbora – precizirao je Dodik.

Dodikovo pismo glasi:

„Srbi u Republici Srpskoj i Srbi u Republici Srbiji jedan su narod, i nemojmo dozvoliti da nas dijele. Zato je i jedinstvo Republike Srpske i Republike Srbije prirodno i ne smijemo da odustajemo od toga.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju i napade na Vas lično, koji ne dolaze samo iz redova bošnjačkog naroda, već i od strane srpskih predstavnika, stvarnih ili lažžnih, a koji Vas optužžuju za miješšanje u izborni proces i uticaj na volju srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, ja Vas iskreno molim da Vaššu posjetu Istočnom Sarajevu odložžite za poslije predstojećih izbora.

To Vas molim sa istinskom žželjom i pošštenom namjerom da Vas zašštitim od napada svih onih koji ne žžele bolju budućnost za srpski narod.

Republika Srpska, njen narod i ja, kao njen predsjednik, vječito ćemo Vam biti zahvalni za bezrezervnu podrššku.

Hvala za donacije kojima smo izgradili ili rekonstruisali bolnice, vrtiće, šškole, domove kulture, puteve, mostove i komunalnu infrastrukturu. Zahvaljujući Vama, narod u Republici Srpskoj osjeća podrššku i ljubav Srbije.

Zato i ovom prilikom, kao predsjednik Republike Srpske, žželim da potvrdim bratstvo sa Republikom Srbijom i svoju posvećenost bliskoj međusobnoj saradnji, a zbog bolje budućnosti za našš jedan i jedinstveni srpski narod.

Dragi prijatelju, molim Vas da se koliko u ponedeljak vidimo u Beogradu i napravimo planove za nastavak saradnje Srbije i Srpske. Takođe Vas molim da niššta ne zamjerite narodu Republike Srpske, samo zato ššto neki od opozicionih predstavnika govore lošše o Srbiji, o Vama lično, jer mi Srbi iz Republike Srpske uvek ćemo gledati u Srbiju kao svetionik slobode i nade za cjelokupni srpski narod.

Takođe žželim da vas obavijestim da, voljom naroda Republike Srpske, bolnica koju sutra otvaramo u Istočnom Sarajevu, nosi ime „Srbija“.

Do skorog viđenja i s pošštovanjem, Milorad Dodik“.

Izvor: Tanjug

Ostavite komentar