POLITIKA VESTI

DS predala inicijativu za razrešenje Vjerice Radete s mesta potpredsednice Skupštine

DS predala inicijativu za razrešenje Vjerice Radete s mesta potpredsednice Skupštine

Demokratska stranka predala je danas Skupštini Srbije zahtev za smenu poslanice Srpske radikalne stranke Vjerice Radete s mesta potpredsednice parlamenta. Zahtev je potpisalo 60  poslanika, a hoće li ona i zaista biti smenjena zavisi od odluke skupštinske većine.

„Nedopustivim govorom mržnje kojim je prekršen član 49 Ustava Republike Srbije kojim se zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje, svirepim vređanjem žrtava Srebrenice Vjerica Radeta je ugrozila ugled i narušila dostojanstvo Narodne skupštine Republike Srbije“, navodi se u obrazloženju inicijative.

Kako stoji u obrazloženju, „relativizacija zločina, relativizacija istorije i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati, a još manje podsticati od strane nosilaca najviših političkih funkcija u državi“.

Predlog za njeno razrešenje potpisalo je 60 poslanika iz DS, Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke, Dosta je bilo, poslaničkog kluba Slobodni poslanici, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke ministra Rasima Ljajića Socijaldemokratske partije Srbije, SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Goran Ćirić, predsednik poslaničke grupe DS je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da će inicijativu, kada stigne na dnevni red i podržati i ostale poslaničke grupe jer će time pokazati svoj vrednosni stav.

Smena Radete zavisi od glasova poslanika vladajuće koalicije, koji se o njoj nisu izjasnili.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da je komentar potpredsednice parlamenta Vjerice Radete o smrti predsednice Majki Srebrenice Hatidže Mehmedović, neljudski i necivilizovan, ali nije jasno odgovorio da li će i stranka na vlasti podržati ideju o njenoj smeni.

Inicijativa za razrešenje potpredsednika zahteva potpise  najmanje 30 narodnih poslanika, a da bi bila sazvana sednica na kojoj bi se odlučivalo o razrešenju potrebno su 84 poslanička potpisa. Skupština ima pet potpredsednika, a na sednic bi za smenu Radete trebalo da glasa 126 poslanika da bi bila razrešena s funkcije.“Vi mene pitate hoće li poslanici SNS-a da glasaju za nešto što vi niste videli, je l’ tako? Da li ćemo da glasamo kada bude stiglo i kada budemo videli? Kada bude stiglo i kada budemo videli, onda ćemo doneti odluku”, rekao je Vučić komentarišući najavljenu inicijativu.

Radeta je nedavno, povodom smrti predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“, na Tviteru napisala: „Čitam umrla Hatidža Mehmedovic iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!“.

Izvor: Insajder  Foto: Printscreen

Ostavite komentar