POLITIKA VAŠ STAV

DSS: GAŠENjE PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA NA KOSOVU JE PORAZ DRŽAVNE POLITIKE

SAOPŠTENjE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Gašenje pravosudnih institucija Srbije i njihova integracija u kosovske strukture novi je poraz srpske politike zasnovan na pogubnom Briselskom sporazumu iz 2013. godine i Sporazumu o pravosuđu iz 2015. godine.

Marko Đurić je, ističući ordinarnu neistinu da je ovo „prvi put od 1999. godine da ćemo imati sud i tužilaštvo u Severnoj Mitrovici sa srpskom većinom“, prećutao da će na čelu Tužilaštva u Mitrovici da bude Albanac, a u Osnovnom sudu da radi 12 srpskih i 9 albanskih sudija, i da će svi raditi u okvirima pravnog sistema samoproglašenog Kosova. Ako je nedolazak srpskih sudija i tužilaca sa severa Kosova i Metohije na polaganje zakletve pred predsednikom samoproglašenog Kosova znak otpora nerazumnim potezima srpske vlasti, tu njihovu odluku Demokratska stranka Srbije najodlučnije podržava, u nadi da će istrajati bez obzira na pritiske i pretnje kojima će nesumnjivo biti izloženi.

Demokratska stranka Srbije smatra da uzmicanje države Srbije sa Kosova i Metohije ne može pomoći jačanju pozicije Srbije niti unapređenju položaja Srba. Zato najodlučnije pozivamo na ozbiljan dijalog o Kosovu i Metohiji u skladu sa Ustavom Srbije uz istovremeno otvaranje rasprave o evropskim intergracijama Srbije, jer su to dva usko povezana procesa.

Informativna služba DSS Beograd,

17. oktobar 2017. godine

Ostavite komentar