POLITIKA VAŠ STAV

DSS: Kada bi Ana Brnabić zaista nešto znala o interesima države i naroda čijom vladom predsedava…

SAOPŠTENjE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

IZJAVA ANE BRNABIĆ PRIMER NEODGOVORNE I KRATKOVIDE POLITIKE
Foto: Screenshot/ Youtube

Izjava predsednice Vlade Ane Brnbić da „Srbija i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja“, iako je i sama pre samo pet meseci istakla u razgovoru sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem da „sva otvorena pitanja treba da se rešavaju zajedničkim dijalogom, na uzajamno prihvatljiv način“ i pomenula pitanja „poštovanja prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasleđa u Crnoj Gori“, primer su neodgovorne, kratkovide i štetne spoljne politike Vlade Srbije.

Kada bi zaista nešto znala o interesima države i naroda čijom vladom predsedava ne bi mogla, kao što je to učinila, da krajnje neinteligentno izrekne da su „ekonomska saradnja i međusobna podrška na evropskom putu ključ prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore“.

Ma koliko neiskusna za funkciju koju vrši, ona bi ipak morala da zna da su prilike u Crnoj Gori takve da režim Mila Đukanovića već dve decenije sistematski ruši elementarna prava srpskog naroda. Predsednica Vlade bi morala i da zna da je u toku sudski progon lidera srpskih stranaka u Crnoj Gori i montirani proces u kom se sudi i nekolicini državljana Srbije.

Zato je njena dužnost kao predsednice Vlade da stane u zaštitu ugroženih Srba u Crnoj Gori, istakne da postoje vema ozbiljna otvorena pitanja od čijeg rešavanja zavisi razvoj međusobnih odnosa dve zemlje i u potpunosti stane u ime države Srbije iza zahteva Srba u Crnoj Gori da se Ustavom uspostavi nacionalna ravnopravnost. To podrazumeva definisanje položaja srpskog naroda kao konstitutivnog, utvrđivanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao službenog, garantovanje proporcionalne zastupljenosti Srba u institucijama sistema i utvrđivanje prava na uspostavljanje specijalnih veza sa Srbijom.

Informativna služba DSS

22. decembar 2017. godine

Prethodni članci

Ostavite komentar