POLITIKA

DSS: Ko će ukrasti 13 miliona evra na izgradnji Kalemegdanske gondole?

Saopštenje Gradskog odbora Beograd Demokratske stranke Srbije

Kalemegdan nije skijaški centar
Ilustracija Jutarnji GLASnik, Printscreen/ agencije

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će žičara koja će povezivati Novi Beograd i Ušće, dužine oko 1 kilometar biti završena do kraja godine. Gradska vlast očigledno još uvek nije naučila da Kalemegdan nije skijaški centar poput Kopaonika.

Demokratska stranka Srbije je u nekoliko navrata ukazivala da je gondola koja bi povezala Ušće i Kalemegdan, projekat koji nije ekonomski isplativ i koji narušava vizuelni identitet Kalemegdana. Republika i grad za izvođenje ovog projekta nameravaju da potroše 15 miliona evra od poreza prikupljenih od Beograđana i građana Srbije. Sama cifra je začuđujuća, jer za gondolu na Zlatiboru koja je dužine 9 kilometara (devet puta duža), izdvojeno je 13 miliona evra. Prostim poređenjem, za Kelemegdansku gondolu trebalo bi platiti maksimalno 2 miliona evra. Kome ide razlika od 13 miliona evra?

Naš predlog je da se umesto gondole između Ušća i Kalemegdana izgradi pešački most, koji bi se uklopio u ambijentalnu celinu Kalemegdana, uz koji se mogu napraviti turistički sadržaji. Takvo rešenje imaju sve veće metropole u Evropi i ono bi koštalo duplo manje od ovako zamišljene gondole – cena je od 7 – 8 miliona evra: znači za jednu gondolu mogu se napraviti dva mosta.

Informativna Služba DSS 1.2.2018. godine

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar