DSS: PANDORINA KUTIJA JE OTVORENA KRŠENjEM MEĐUNARODNOG PRAVA U SLUČAJU KOSOVA I METOHIJE

SAOPŠTENjE DEMOKRATSKE STRANKE SRBIJE

Dešavanja u Španiji i najave katalonskih vlasti da će da jednostrano proglase nezavisnost ove španske autonomne pokrajine, dokazuje opravdanost tvrdnje Srbije da će kršenje međunarodnog prava u slučaju Kosova i Metohije predstavljati presedan i podsticaj separatističkim težnjama širom sveta. Uvođenjem prakse mešanja u unutrašnja pitanja pojedinih država i dvostrukih merila u međunarodne odnose, SAD i Evropska unija otvorili su pandorinu kutiju sa dalekosežnim posledicama. Ostaje da se pokaže da li će i kada na red doći Baskija, Korzika, Škotska, Južni Tirol, Veneto ili Farska ostrva.

Briselska administracija je dužna da objasni neobjašnjivo: izjavu portparola Evropske komisije da je „kada je priznanje Kosova u pitanju, to bio vrlo specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima“. Katalonskim secesionistima bi svakako bilo od koristi da im Evropska unija navede kakve poteze treba da povuku da bi kontekst njihovog proglašenja nezavisnosti i priznavanja bio uporediv sa Kosovskim : da li je to oružana pobuna, ubistva, paljevine, progon stanovništva, otvaranje puta droge…?

Demokratska stranka Srbije podržavajući teritorijalni integritet Španije, poziva SAD i EU da se vrate poštovanju međunarodnog prava uvek i svuda, pa i u slučaju Srbije, odnosno secesije južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Informativna služba DSS Beograd,

03. oktobar 2017. godine

Оставите одговор