Dveri: Radnik fabrike „Goša“ koji se ubio na radnom mestu, je prava slika Srbije Aleksandra Vučića

Srpski pokret Dveri ocenio je danas da je tragičan slučaj radnika fabrike „Goša“ Dragana Mladenovića, koji se ubio na radnom mestu jer mu nije isplaćeno više od 30 plata, prava slika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je stranim gazdama dozvoljeno da brutalno izrabljuju radnike i da ih tretiraju kao robove.

U saopštenju se navodi da Mladenović nije mogao ni da leči teško obolelog sina i nepokretnog roditelja, jer nije imao overenu zdravstvenu knjižicu.

Dveri navode da je izuzetno teška pozicija oko 360 radnika „Goše“ ustvari samo jedan u nizu sličnih primera.

„Dok se Vučić u kampanji svakodnevno slika i pozira ispred fabrika, pokušavajući da ubedi građane da se otvaraju na hiljade novih radnih mesta i da Srbija ostvaruje neviđeni ekonomski uspeh, radnici ne uspevaju da prežive to njegovo ‘ekonomsko čudo'“, navode Dveri.

Kako se dodaje, skandalozan detalj koji „upotpunjuje mračnu realnost Srbije“ jeste izbacivanje čoveka koji se sinoć na mitingu u Nišu u toku Vučićevog govora o „bržoj, boljoj i jačoj Srbiji“, usudio da uzvikne „Gladni smo, gladni smo!“.

Dveri navode da je Vučić nastavio da sprovodi sistem prethodnog režima, najpovoljnije uslove obezbeđuje krupnim kapitalistima, tajkunima i kriminalcima, a radnike je sveo na poniženu i obespravljenu radnu snagu, koji nemaju elementarna radna i ljudska prava.

„Naši radnici su prinuđeni da rade u krajnje nehumanim i teškim uslovima samo da bi imali bilo kakav posao. Uz sve to, Vučić im bez ikakvog stida poručuje da treba da promene svest i nauče da rade duže i bolje“, ističe se u saopštenju.

Oni podsećaju da svoja prava ne mogu da ostvare ni radnici propalih društvenih preduzeća kojima država duguje novac za neisplaćene zarade.

U saopštenju se zatim navodi da ako bude izabran za predsednika, kandidat Dveri Boško Obradović, zahtevaće poštovanje radnih i ljudskih prava, vratiće radnicima dostojanstvo, založiće se da država radnicima isplati ono što im duguje.

„Biće uvedene dodatne mere da motivišu ova preduzeća i njihove poslodavce – oni će biti oslobođeni plaćanja poreza u prvim godinama rada i time će se omogućiti da se realno i dugoročno zapošljava najmanje po 10.000 ljudi godišnje“, navode iz Dveri.

Obradović: Izborna krađa je već u toku

Vučić može da pobedi u prvom izbornom krugu samo uz izbornu krađu, tvrdi u intervjuu Danasu predsednički kandidat Boško Obradović i navodi da je činjenica da aktuelni premijer ima visok rejting posledica pritiska i mraka u kojem građani žive.

Samo u takvoj demokratiji Vučić i može da pobeđuje, rekao je Obradović, koji ističe da je izborna krađa već u toku i to zbog neažuriranih biračkih spiskova, nerešenog pitanja glasanja u dijaspori i na Kosovu i Metohiji, kao neravnopravnog medijskog tretmana kandidata.

„Ako izgubi na predsedničkim izborima, Vučić je izgubio sve i onda idemo na parlamentarne izbore“, dodao je Obradović.

Obradović dodaje i da ako ne prođe u drugi izborni krug nikome neće dati blanko podršku.

„Priznajem opozicioni status Saše Jankovića i Vuka Jeremića i sarađujem sa njima u borbi protiv izborne krađe, ali kada govorim ko je autentična opozicija, onda sam to samo ja“, rekao je Obradović.

Srbija nema interes da nastavi briselski dijalog

Obradović je izjavio da bi kao predsednik bio apsolutni protivnik, kako se izrazio, „antiustavnih briselskih sporazuma“, jer su oni štetni za nacionalne interese Srbije.

U predizbornom intervjuu agenciji Beta, Obradović je ocenio da u tom dijalogu Brisel nije neutralan kao i da je Evropska unija direktno na strani Kosova i da Srbija nema interes da se pregovori nastave.

„Tamo nije doneta nijedna odluka u našu korist, sve su odluke i sporazumi u funkciji stvaranja druge albanske države na Balkanu, i u perspektivi velike Albanije. Ono što je tragedija je da naša vlast saučestvuje u stvaranju nezavisnog Kosova i velike Albanije“, rekao je on.

Obradović je rekao da bi se kao predsednik zalagao da se pitanje Kosova vrati u Savet bezbednosti UN jer Srbija tamo ima saveznike u Rusiji i Kini i jer tamo ne bi prošla nijedna odluka koja je štetna po njene interese.

Lider Dveri je naveo da je apsolutno protiv ulaska Srbije u NATO i da bi se zalagao da se to pitanje reši na referendumu, kao i ostala važna pitanja poput Evropske unije, dijaloga na Kosovu pa čak i uvoza genetski modifikovane hrane i semena.

„Nato je kriminalna i zločinačka organizacija koja je širom sveta ostavila pogubne tragove. Intervenišući u brojnim nezavisnim državama, mnogim narodima sveta su naneli zlo. Mi smo bili prvi kojima je NATO doneo zlo 1995. i 1999. godine. Svako ko se seti spaljenog voza u Grdeličkoj klisuri i stradanja dece u bombardovanju siguran sam da nikada ne može biti pristalica ulaska Srbije u NATO“, naveo je on.

Obradović je rekao da bi ključna izmena u spoljnoj politici bila to što bi Rusija postala spoljnopolitički partner broj jedan za Srbiju, jer postoji ozbiljan ekonomski, politički i vojnobezbednosni potencijal za saradnju.

„Treba nastaviti saradnju sa Kinom i posebno raditi na razvoju saradnje sa novom Amerikom koja se stvara nakon izbora Donalda Trampa i novom Evropom koja se stvara na razvalinama Evropske unije… I nova Amerika i nova Evropa žele saradnju sa Rusijom. Svi žele strateško partnerstvo sa Rusijom i tu je velika šansa za diplomatiju Srbije“, rekao je on.

Obradović je naveo da je nedopustivo to što se Savet za nacionalnu bezbednost nije sastajao u vreme Tomislava Nikolića, kojeg je optužio da je krivac za to što je bio u senci premijera Aleksandra Vučića.

Šešelj je lažna opozicija

Govoreći o drugim opozicionim kandidatima, Obradović je ocenio da Vojislav Šešelj nije prava opozicija.

„On je lažna opozicija i Vučićev sluga koji se od Haškog pobednika pretvorio u Vučićevog potrčka koji očigledno prima pare da bi ćutao o svemu što zna o Aleksandru Vučiću i njegovom kriminalnom udruženju. Nemoguće je da Šešelj koji je veoma obavešten, ne zna ono što smo mi objavili na Dveriliksu. On mnogo bolje zna o Vučićevom bratu i kumu, ali o tome ćuti za pare“, rekao je Obradović i dodao da Šešelju „nije prvi put da prodaje izbore“.

On je rekao da Vuk Jeremić i Saša Janković nisu nova lica na srpskoj političkoj sceni i dodao da Jeremić mora da se odredi o svemu lošem što se dešavalo u vreme vlasti njegove nekadašnje stranke dok je za Jankovića ocenio da je birokrata koji nije imao problem sa Vučićem kada ga je on birao za zaštitnika građana.

Obradović je ponovio da će jedan od prvih poteza koje će uraditi kao predsednik biti formiranje Antikorupcijskog tima pri Savetu za nacionalnu bezbednost koji bi se obračunao sa političkom mafijom i inicirao usvajanje zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara od 1990. godine i uvećanje kazni za koruptivna dela koje počine funkcioneri.

On je, takođe, najavio da bi koristio mogućnost da vraća zakone u parlament i ne potpisuje ih svaki put kada proceni da su oni loši po interese građana.

„Da sam ja bio na mestu predsednika nikada ne bi bio potpisan zakon kojim su smanjene penzije, nikada ne bi bio potpisan sporazum sa NATO, antiustavni briselski sporazum niti bih dozvolio da bude potpisan koruptivni Leks specijalis o Beogradu na vodi“, rekao je Obradović i dodao da bi se kao predsednik zalagao i za unapredjenje takozvane porodične politike.

Foto: N1/ Izvor: Fonet

Ostavite odgovor