POLITIKA SRBIJA

DW: Talasanje u Vučićevoj zemlji meda i mleka

DW: Talasanje u Vučićevoj zemlji meda i mleka

Značaj vanrednih izbora zavisi od pravila pod kojima će se održati

U 2019. godini vanredni izbori u Srbiji deluju kao neminovnost: nezadovoljstvo građana raste i preliva se na ulice, tako da je vlasti neophodno da još jednom ritualno trijumfuje pre nego što na red dođe završni čin kosovske epopeje, ocenio je u autorskom tekstu za Dojče vele (Deutsche Welle – DW) sociolog Dario Hajrić.

Pod naslovom „Talasanje u Vučićevoj zemlji meda i mleka“ Hajrić navodi da su izbori u Srbiji „i nešto više od puke obnove legitimiteta – idealna prilika da se ionako varvarska propaganda pojača za još koji stepen, da se nekažnjeno premlati pokoji opozicioni aktivista za nauk ostalima i da se sopstvenim biračima ponudi isprazan osećaj pobede nad nekim i nečim“.

Protesti u Beogradu

Autor ocenjuje da „ovakvi kakvi su sada, izbori predstavljaju način da se opozicija stalno iznova vraća na fabrička podešavanja“ i dodaje da će značaj vanrednih izbora, ako ih zaista bude, direktno zavisiti od pravila pod kojima će se održati.

„Ukoliko opozicija, uprkos trenutnom stavu, izadje na njih bez prečišćenih biračkih spiskova, bez obučenih kontrolora na svakom biračkom mestu, bez pristupa medijima i bez načina da džipove bez tablica zadrži podalje od biračkih mesta, može komotno da pokuša i da bez padobrana skače iz aviona. Rezultat će biti u dlaku isti“, piše Hajrić.

Uz ocenu da je „manevarski prostor za dobijanje ustupaka praktično nepostojeći kada imate vlast koja opoziciju tretira kao tropsku bolest“ autor dodaje da „potencijalni adut u borbi za dašak poštenih izbora predstavljaju protesti čiji povod je bio napad na Borka Stefanovića“ koji traju već nedeljama, a broj učesnika je u porastu.

„Opozicija 2019. treba da reši kvadraturu kruga: kako da se ne gura u prvi plan građanskih protesta – ovih ili nekih budućih – a da ih iskoristi kao adut u borbi za iole legitimne izbore. Dodatni izazov leži u tome da tokom 2019. počne da koristi autogolove vlasti, a ne da postiže sopstvene“, neveo je Hajrić.

Srbija na zapadu i radikalski poriv naprednjaka
Foto: Pixabay, Agencije

On je ocenio da „ono što bi 2019. moglo da učini godinom odluke jeste druga neizostavna tema srpske politike: Kosovo“.

Beogradskoj vladi, naveo je Hajrić, u interesu je da konačni rasplet odugovlači što je moguće duže jer će u Briselu imati punu podršku i odrešene ruke po pitanju unutrašnje politike dok god saradjuje u procesu formalizacije kosovske nezavisnosti.

„Međutim, povratak SAD u pregovarački proces prošle godine sugeriše da je prelomna tačka bliže nego što smo pretpostavljali a kada do nje dodjemo, Vučić će prestati da figurira kao faktor mira i stabilnosti, stičući istovremeno hipoteku Potpisnika Onoga Što Se Nije Smelo Potpisati“, dodaje se u tekstu.

Izvor:DW Foto:Screenshot

Ostavite komentar