POLITIKA SRBIJA SVET

Ekspert:Tramp bi jedan međunarodni sporazum-mogućnost vidi u trajnom rešenju između Kosova i Srbije

Iznenadno imenovanje Grenela unelo pometnju u američka diplomatska nastojanja

Hamilton: Imenovanje Ričarda Grenela dodatno komplikuje Palmerovu misiju

Postavljanje Ričarda Grenela za predstavnika Bele kuće zaduženog da pospeši dijalog između Srbije I Kosova, odraz je predsednikove politike da traži ljude od ličnog poverenja i iz svog ličnog okruženja, rekao je za Glas Amerike Danijel Hamilton, ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins.

Danijel Hamilton,, ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins

Hamilton je jedan od onih stručnjaka u Vašingtonu koji smatraju da je iznenadno imenovanje Grenela unelo pometnju u američka diplomatska nastojanja.

„Predsednik Donald Tramp bi voleo da postigne jedan međunarodni sporazum tokom svog mandata. Ideja o postizanju trajnog rešenja između Kosova i Srbije predstavlja jednu takvu mogućnost. Međutim, već je prošlo skoro godinu dana bez većeg uspeha na tom planu“, istakao je.

Hamilton kaže da je Grenel očigledno Trampov lični prijatelj i istomišljenik po mnogim pitanjima, ali kako ističe, ranije pomenuta predsednikova tendencija je već iskomplikovala i misiju specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

„Palmer, koji je iskusni diplomata kada se radi o Balkanu, iznad sebe ima i Filipa Rikera, vršioca dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove. S obzirom da je Riker nadređen Palmeru, mnoge zemlje iz tog regiona nastoje da uspostave vezu sa njim, pritom zanemarujući Palmera. Zbog toga je bila doneta interna odluka da Palmer dobije titulu specijalnog izaslanika“, objasnio je.

Grenel

Ekspert sa Univerziteta Džons Hopkins smatra da to što Grenel i dalje obavlja dužnost ambasadora SAD u Nemačkoj dodatno komplikuje situaciju.

„Sad se pojavio i Grenel, dodatni diplomatski kanal, koji zaobilazi Palmera vodeći direktno do Bele kuće. Grenel pritom i dalje obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj, koja vodi glavnu reč u Briselu i takođe se oštro protivi ideji, da Srbija i Kosovo mogu da razmene teritoriju kao jedan od uslova za postizanje trajnog dogovora. Ne verujem da će Grenel pridobiti podršku u tome od Evropske unije u celini”, dodao je.

Hamilton ne veruje u uspeh Grenelove misije, već smatra da će samo “stvoriti dodatnu konfuziju u pogledu uloge SAD u Evropi”, piše VOA.

Izvor:N1 Foto: Screenshot

Ostavite komentar