POLITIKA SRBIJA SVET

EU upozorava Srbiju zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom – Brnabić:Reakcija preuveličana

EU upozorava Srbiju zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom – Brnabić:Reakcija preuveličana

Intervju sa premijerkom Anom Brnabić

Uprkos upozorenjima EU, Srbija je potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskim ekonomskim blokom Evroazijske unije. Brisel smatra sporazum nespojivim sa budućim članstvom u EU.

Premijerka Ana Brnabić u intervjuu Euronews:

„Moram da kažem da je proces pristupanja često vrlo bolan i frustrirajući i zavisi od unutrašnjih problema EU“.

„Ako EU kaže da Severna Makedonija i Albanija neće moći da započnu pregovore, verujem da, nažalost, to znači da će EU biti veoma konzervativna sledeći put kada odluči o tome kako bi Srbija mogla postati deo Unije od reformi koje se vode u Srbiji „.

http://Serbian Prime Minister Ana Brnabic signed a free trade deal with the Russian-led Eurasian Economic Union in Moscow, after the EU warned that it will closely monitor such relations, as Serbia is a candidate for joining the bloc.https://t.co/O3DagSaZcZ

EU je upozorila Srbiju da će pažljivo nadzirati buduće ekonomske odnose sa Moskvom. Premijerka Brnabić naglasila je da sporazum nije problematičan u pogledu procesa integracije Srbije u EU.

„Za nas je važno da imamo partnerstva širom sveta, i u ovom kontekstu, želeo bih da pogledam sporazum o slobodnoj trgovini koji smo prošlog petka potpisali sa„ Evroazijskom ekonomskom unijom “u Moskvi, za koju ne smatram da je nešto protiv naše pristupanje EU ili protiv našeg puta u Uniju, to zapravo doživljavam kao dodatak „.

„Ponavljam: Što se tiče uticaja Kine ili Rusije, mislim da je reakcija zaista preuveličana. Ponekad smo kritikovani zbog kineskog ulaganja u Srbiju, ali ako pogledate činjenice, ustanovićete da je 90 procenata svih Kineza Investicije u zapadnoj Evropi „.

Ostaje da se vidi kako će u budućnosti biti ocenjeni novi odnosi Srbije sa Rusijom u Briselu.(slobodan prevod)

Izvor:Euronews Foto:Screenshot

Ostavite komentar