POLITIKA

Federika Mogerini stiže u Beograd

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini doći će u Beograd kasno popodne, kako bi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarala o budućnosti dijaloga, potvrdila je njena portparolka Maja Kocijančič.
Foto: Screenshot/ Youtube

Ova poseta dolazi dan nakon što je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, a nakon ispitivanja i deportovan u centralnu Srbiju.

Srpska lista danas je objavila da će se povući iz Vlade Kosova, a da će Srbi 20. aprila formirati ZSO, u skladu sa Briselskim sporazumom.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič ponovila je u Briselu da EU žali zbog dešavanja na Kosovu i poziva vlasti u Beogradu i u Prištini da probleme rešavaju u okviru dijaloga pod okriljem EU jer je to jedini put napred.

Na redovnom brifingu za novinare ranije danas, Kocijančić je rekla da je visoka predstavnica EU za spoljnu politilku i bezbednost Federika Mogerini koja je sinoć razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem u stalnom kontaktu sa obe strane.

„Jasno smo rekli da pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala“, rekla je Kocijančić.

Ona je dodala da sva pitanja od obostranog interesa treba da se rešavaju u okviru dijaloga čiji je krajnji cilj normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

Kocijančič je ponovila da EU očekuje i od Srbije, koja pregovara o pristupanju EU, i od Kosova, koje ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da u potpunosti poštuju sporazume koje su postigli u dijalogu i naglasila da je dijalog pod okriljem EU jedini put napred.

Izvor: Beta/ N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar