POLITIKA SRBIJA SVET

Figaro: Na komemoraciji 11. novembra, Srbija je nepravedno ponižena

Francuski list Figaro objavio je tekst pod naslovom:Komemoracija 11. novembra: Srbija je nepravedno ponižena

Protokol francuskog predsednika smestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića izvan zvanične tribine na proslavi potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.
Predsednik Srbije bio je smešten van dometa televizijskih kamera, što je neprihvatljiv propust, s obzirom da je Srbija u Velikom ratu izgubila „1,2 miliona svoje dece“, piše „Figaro“.

Visoki član protokola Jelisejske palate, koji je bio zadužen za raspoređivanje zvanica na počasnoj tribini, izjavio je za pariski list: „Zabrljali smo“.

Oko predsednika Makrona bili su raspoređeni predstavnici zemalja saveznica iz Prvog svetskog rata – Rusije, SAD, Italije i Rumunije, ali i predsednici Bugarske i Turske, kao i kancelarka Nemačke, koje su pre 100 godina bile neprijatelji, a za to vreme jedan čovek, kako su opisali u tekstu, iako rastom ogroman, skrajnut je da niže nije moglo biti i postavljen da sedne na suprotnoj tribini, među nižerangiranim ministrima, diplomatama i drugim zvaničnicima.

Njegovo ime? Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije.

„Tu Srbiju, sa njenim istorijskim žrtvama, Francuska je ponizila 11. novembra. Možemo samo da zamislimo kako se Aleksandar Vučić osećao dok je, preko puta sebe gledao, osmehnute između Trampa, Putina i Makrona, ozloglašenog Redžepa Tajipa Erdogana, ili Hašima Tačija, predsednika zemlje koju Srbija ne priznaje i koja je 1914. bila tek oblast u sastavu Srbije“, navodi „Figaro“.

Snimak komemoracije sa sajta Figaro:

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni u ponedeljak  se izvinio u ime Pariza, ali u Beogradu reakcije nisu izostale.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji je naedavno obnovljen – ispisan je grafitima, a u javnosti su se čuli zahtevi da se Pariska i Francuska ulica preimenuju, navodi list.

„Figaro“ piše da 6. decembra Emanuel Makron dolazi u Beograd i da mu je Vučić  obećao grandiozan doček i rekao da Srbija neće „zabrljati“ kada je reč o obeležavanju istorijskog prijateljstva između dve zemlje, koje počiva na zajednički prolivenoj krvi.

Zamenik direktora Figaroa Žan-Kristof Buison, potpisnik ovog teksta na kraju zaključuje da će ovoga puta Francuska biti ta koja će se osetiti poniženom.

Izvor: Figaro Foto: Screenshot

Ostavite komentar