POLITIKA VESTI

Francuska ministarka Loazo: Srbija pouzdan i jedan od najbitnijih partnera EU

Francuska ministarka Loazo: Srbija pouzdan i jedan od najbitnijih partnera EU

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo izjavila je da je Srbije država koja odgovorno rešava otvorena pitanja regiona što je kvalifikuje kao pouzdanog i jednog od najbitnijih partnera EU. Loazo je izjavila i da bi predsednik Francuske Emanuel Makron želeo da u julu poseti Srbiju.

Ministarka Loazo je, u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, podsetila da je razmena između dve zemlje milijardu evra i da stalno raste, ističući koncesiju Vansija. Navela je i da je želja Francuske da učestvuje u izgradnji metroa, a da su francuski stručnjaci već deo grupe izrade studije o izvodljivosti. Ove godine ćemo ovde otvoriti prvu regionalnu kancelariju za razvoj na zapadnom Balkanu, dodala je.
Francuska ministarka je istakla da je izuzetna saradnja dve zemlje u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, a da vojnici dve države uspešno sarađuju u nekoliko operacija.

Francuska bez ikakve dvojbe podržava evropski put Srbije, navela je Loazo, koja je istakla da naša zemlja treba da sprovede reforme. Pozdravila je, kako je ocenila, ozbiljne reforme u ekonomiji. Cenimo reforme koje je Aleksandar Vučić sproveo, da bi doprineo stabilnosti zapadnog Balkana, navela je. Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Loazo je rekla da će Francuska uvek podržavati put zajedničkog rešenja, prihvatljivog za obe strane.

Zato je istakla da se Francuska zalaže za to da Priština ukine takse, jer je to, kako je navela, kontraproduktivno i šteti normalizaciji odnosa.

„Srbija je zemlja prijatelj i strateški partner, živela Srbija, živela Francuska i živelo naše prijateljstvo“, navela je francuska ministarka.

Francuska ministarka je, uoči posete u intervjuu Politici, izjavila da sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima.
Upitana o tome, Loazo je rekla da Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, ali i da Francuska govori jezikom prijatelja i iskreno. Ova naša iskrenost nas prisiljava da kažemo to u trenutku kada sada EU proživljava izlazak Velike Britanije, navela je. Loazo dodaje da je EU suočena sa izazovima s kojima mora da se ponese. „Dok mi sređujemo našu kuću, razgovori Srbije i EU se nastavljaju, mnogo toga je postignuto, mnogo toga se dešava… Moramo da sagledamo stanje naših zajedničkih ambicija i puta koji moramo da prođemo da bi stigli do zajedničkog cilja“, navela je.

Vučić je zahvalio ministarki za ovu iskrenost, i dodao da je to sve ono što je Srbija i znala.

Makron bi želeo da u julu poseti Srbiju

Natali Loazo izjavila je i da bi predsednik Francuske Emanuel Makron želeo da u julu poseti Srbiju i da je došla da bi pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li bi mogao da mu tada bude domaćin.

Natali Loazo je rekla da su njena i poseta Makrona u vezi sa obeležavanjem 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i da Francuska pamti srpske žrtve.

Želimo da ubrzamo dinamiku političke, ekonomske i kulturne saradnje sa Srbijom. Francuska nije bila dovoljno prisutna u Srbiji, izjavila je Natali Loazo.

Ona je ocenila da postoji izuzetna saradnja u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala i dodala da vojnici iz dve zemlje učestvuju u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Joksimović i Loazo
Uverena da će reforme biti intenzivnije

Kako je saopštila Vlada Srbije, Loazo je u razgovoru sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović naglasila da će Francuska nastaviti da podržava evrointegracije Srbije.

Francuska ministarka je ukazala da Srbija učešćem u mirovnim misijama EU i pripremama za civilne misije na konkretan način doprinosi jačanju i evropske, ali i regionalne bezbednosti.

Loazo je, uz konstataciju da su za nastavak evrointegracija značajni i ekonomski kriterijumi, uverena da će reforme biti intenzivnije i da će do sada pokazani rezultati biti još vidljiviji i efikasniji.

Jadranka Joksimović zahvalila je na sveukupnoj pomoći koju Francuska pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU – posebno ekspertskoj pomoći u oblasti ekonomije i naglasila da je Srbija tehnički spremni za otvaranje nekoliko poglavlja tokom predsedavanja Rumunije Savetu EU.
Sagovornice su saglasne da su reforme posebno kompleksne u poglavljima 23 i 24 – pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode.

Ministarka Joksimović upoznala je sagovornicu sa jasnim nastojanjem Srbije da se dijalog sa Prištinom, a radi uspostavljanja održivog rešenja na kojem Beograd insistira, nastavi tek kada bude ukinuta odluka o uvođenju taksi.

Zbog činjenice da brojne francuske kompanije značajno učestvuju u značajnim projektima privrednog razvoja, Joksimović i Loazo ocenile su da ima uslova za jačanje bilateralnih odnosa.

Joksimović i Loazo potpisaće i Sporazum dve vlade o delatnostima Francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Dačić: Uspešna saradnja Srbije i Francuske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u razgovoru sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo da su odnosi Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski i istakao da Srbija želi da se oni i dalje produbljuju.

Dačić je izrazio očekivanje da će dosadašnja uspešna saradnja kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, biti dodatno osnažena predstojećom posetom francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je francuskoj ministarki zahvalio na podršci Francuske procesu evropskih integracija Srbije i preneo očekivanje da će se ona nastaviti i tokom daljeg pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije EU.

Istakavši da Francuska sa Srbijom neguje posebno bliske i prijateljske odnose utemeljene na savezništvu tokom Prvog svetskog rata, ministarka Loazo je konstatovala da su savremeni bilateralni odnosi sadržajni i sveobuhvatni i založila se za jače prisustvo Francuske kako u Srbiji, tako i u regionu.

Ona je prenela zadovoljstvo što je francuska kompanija Vansi preuzela upravljanje beogradskim aerodromom „Nikola Tesla“ i založila se za dalje unapredjenje bilateralne ekonomske saradnje. Takodje je izrazila očekivanje da će dve zemlje nastaviti uspešno da saradjuju i na multilateralnom planu.

Loazo i Dačić razgovarali su i o pitanju Kosova, dodaje se u saopštenju.

Izvor: N1 Foto:Screenshot

Ostavite komentar