POLITIKA SRBIJA

Glas Amerike: Kfor i Haradinaj složni, akcija protiv kriminala na celom Kosovu, ne protiv Srba?

Glas Amerike: Kfor i Haradinaj složni, akcija protiv kriminala na celom Kosovu, ne protiv Srba

Pogledajte šta tvituje Haradinaj, a šta izjavljuju iz KFORa?

 

Akcija kosovske policije na severu Kosova, Vučić podigao borbenu gotovost vojske
Specijalne jedinice kosovske policije u utorak ujutro na severu Kosova sprovele su akciju u kojoj je uhapšeno najmanje pet lica pod sumnjim da su umešani u organizovani kriminal.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj saopštio je da je akcija usmerena protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja i protiv određenih kosovskih policajaca i carinika pozvao je građane da budu mirni. Kosovska policija sopštila je da je tokom akcije došlo do oružanog sukoba. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Severom Kosova odjekuju sirene za uzbunu, a most između Severne i Južne Kosovske Mitrovice blokiran je sa obe strane, uz prisustvo italijanskih Karabinjera iz snaga KFROR-a. KFOR potvrđuje da je akcija usmerena protiv kriminala, ne protiv Srba.

Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija čuvati mir i stabilnost po svaku cenu.

Obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije, Vučić je potvrdio da je jutros 6:29 sati narednio punu borbenu i bojevu gotovost vojnih i specijalnih policijskih jedinica, koja će zaštiti srpski narod na severu Kosova ako to bude potrebno.

On je potvrdio da su jutros uhapšena 23 lica srpske i bošnjačke nacionalnsoti na teritoriji Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka.

Rekao je da je cilj akcije da se utera strah Srbima sa severa Kosova, podsetivši da je upozorio na mogućnost takvih napada upozorovao i pre petnaest dana.

„NATO nam je rekao da se oni ne mešaju u te stvari policijske prirode i borbu protiv korupcije i kriminala, a isto su nam rekli i predstavnici EU“, rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao ranije za RTS kosovska policija u Zubinom Potoku napada nenaoružano srpsko stanovništvo.

Mediji na albanskom navode da ima na desetine uhapšenih, i da su pored hapšenja uključenih u kriminal, uhapšeni i osumnjičeni za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine, javlja dopisnik RTS.

Đurić je rekao da su specijalne jedinice kosovske policije, jutros oko šest sati, naoružane do zuba, upale na sever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku, uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Prema njegovim rečima, situacija je dramatična.

On je istakao da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte.

Kako kaže, Priština ovakvim akcijama ne želi da Srbi više budu na Kosovu i Metohiji.

Naveo je da su jedinice ROSU upale na sever Kosova pod izgovorom nekakvih hapšenja vezanih za kriminal, ali da je jasno da su to mogli da urade i pripadnici policije srpske nacionalnost.

TV Most javlja da je uhapšen jedan pripadnik KPS srpske nacionalnosti u naselju Bošnjačka mahala, u zgradi zvanoj „Beograđanka“.

Takođe, u Zubinom Potoku uhapšen je pripadnik KPS srpske nacionalnosti.

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici, gde su se oglasile i sirene za uzbunu.

Haradinaj: Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je, putem Tvitera, da se na severu Kosova sprovodi „operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala“ i pozvao građane da ostanu mirni.

Šta tvituje Haradinaj?

„Operacija protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala se sprovodi u severnim opštinama na Kosovu. To je deo naše posvećenosti sprovođenju vladavine prava za sve“, napisao je Haradinaj na Tviteru i potvrdio da je operacija protiv organizovanog kriminala i usmerena protiv policajaca i carinika.

Kosovska policija je saopštila da je akcija sprovedena na osnov naloga Osnovnog suda u Prištini i da je rezultirala hapšenjem nekih policijskih zvaničnika i nekih građana. Takođe, navodi se i da je tokom jutrošnjeg sukoba specijalnih jedinica kosovske policije došlo i do oružanog sukoba.

Specijalni tužilac Sulj Hodža u izjavi za prištinski Kallxo rekao je da je do sada pet osumnjičenih pripadnika policije uhapšeno, među njima i komandir policijske stanice u Zubinom Potoku, ne dajući dodatne informacije pošto je acija u toku.

Na gradskom trgu okupljeno je nekoliko desetina građana, mahom zaposlenih u institucijama, a među njima su bile i starešine gradskog hrama Sv. Dimitrije. Tu je bio i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji, međutim, nije želeo da da zvaničnu izjavu o tome šta se dešava i zamolio je ekipu Kosseva da ne snima.

Ovoj operaciji pethodnila je višemesečna istraga PIK i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u „organizovanje kriminalne grupe“, u vezi sa drugim krivičnim delima „krijumčarenje robe“ i „zloupotreba službenog položaja“, „davanje mita“ itd.

Uprkos oružanom otporu u Severnoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cevi, navodi se u saopštenju, koje prenosi Kossev.

KFOR: Pratimo, akcija protiv kriminala na celom Kosovu, ne protiv Srba

KFOR je potvrdio da je u toku operacija Kosovske policije koja se po nalogu Tužilaštva u Prištini odvija na celom Kosovu i potvrđuje da se akcija na severu Kosova izvodi u okviru borbe protiv kriminala.

„Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal“, rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

„Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom“, kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da Kfor „samo prati situaciju“.

 

Izvor:VOA Glas Amerike  Foto:Screenshot

Ostavite komentar