POLITIKA SVET

Glas Amerike:NATO se sprema da se prilagodi svetu sa više ruskih projektila

„NATO se sprema da se prilagodi svetu sa više ruskih projektila”

Glas Amerike: NATO ministri o INF sporazumu i KFOR-u

Ministri odbrane NATO-a u sredu započinju dvodnevni sastanak u sedištu vojnog saveza, a jedna od ključnih tema je Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji je doveden u pitanje. „Moramo se pripremiti za svet sa više ruskih projektila „, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je u najavi ministarskog skupa govorio i o regionu Zapadnog Balkana.

Dva naredna dana, briselsko sedište NATO-a će ugostiti ministre odbrane NATO-a, koji će se u godini kada Alijansa obeležava 70 godina postojanja, baviti narušenim balansom nuklearnih arsenala projektila srednjeg dometa, te misijama i planovima vojnog saveza.

Vučić je rekao da je zamolio Stoltenberga da se ne smanjuje misija Kfora na KiM, jer je to jedina zaštita za srpski narod 2018.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da „sporazum kojeg se drži samo jedna strana, ne može doneti bezbednost“.

„Zato je Amerika, uz punu podršku NATO saveznika, najavila povlačenje iz sporazuma. To će stupiti na snagu tokom šest meseci, što znači da Rusija ima poslednju priliku da krene putem ogovornosti, da se vrati uslovima i tako spasi sporazum. Mi urgiramo na Rusiju da iskoristi ovu priliku… U isto vreme, mi se pripremamo za svet bez INF sporazuma. Na ovom sastanku NATO ministara razgovaraćemo o tome koje korake Alijansa treba da preduzme kako bi se prilagodila svetu u kojem ima više ruskih projektila i u isto vrijeme održala efikasnu odbranu“.

Uloga NATO na Balkanu
Ministri odbrane NATO članica će se osvrnuti i na misiju KFOR-a.

„Bavićemo se i misijom KFOR-a, koja je dala značajan doprinos bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu tokom posljednjih 20 godina. U isto vreme, izvršićemo pregled nivoa naše podrške Kosovskim zaštitnim snagama nakon promene njihovog mandata“.

Prvi čovek Alijanse se večeras osvrnuo i na ukupnu ulogu NATO u regionu, kao i važnost pristupanja država Zapadnog Balkana vojnoj organizaciji.

„Proširenje NATO članicama sa Zapadnog Balkana je ojačalo vojni savez. To
je takođe stabilizovalo region, ojačalo zemlje koje su se pridružile, poput Crne Gore ili uskoro Severne Makedonije. Ne tako davno, devedesetih i kasnije, videli smo ratove, neprijateljstva na Balkanu, u BiH, na Kosovu, u Srbiji. NATO je imao ključnu ulogu u rešavanju tih konflikata, te stabilizaciji tih zemalja. Još uvek je mnogo izazova, ali ohrabruje to da vidimo kako se zemlje regiona pridružuju – prvo Hrvatska, zatim Crna Gora, a uskoro i Severna Makedonija“, zaključio je Stoltenberg.

Izvor: VOA Foto: Screenshot

Ostavite komentar