POLITIKA

Goran Cvetanović: „VOLIM FUNKCIJU KAO SVOJU PORODICU“

Leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović, poznat po milionskim troškovima za putovanja po inostranstvu, udaranju kolega, vređanju po nacionalnoj osnovi, zapošljavanju lokalnih lepotica…, verovatno je prvi funkcioner koji je javno priznao koliko mu je fotelja važna. „Volim funkciju skoro kao porodicu“, izjavio je on na proslavi svog jubileja.

Foto: Screenshot/ Youtube

A kako da mu ne poverujete.

Goran Cvetanović jedan je od najdugovečnijih gradonačelnika u Srbiji, a prvi put je na tu funkciju izabran 2008. godine, kao član SRS. Već šest godina vodi Leskovac, a do smene nije došlo ni uprkos brojnim gafovima i uopšte ponašanju nedostojnom jednog javnog funkcionera.

Cvetanović je juče, praktično povodom svog jubileja, organizovao svečanost u Skupštini Leskovca. Povod je bio desetogodišnjica od imenovanja prvog gradonačelnika tog grada, a to je bio upravo on.

Organizovanje ove proslave zapravo je potpuno u njegovom stilu, kao i izjava koju je dao na toj svečanosti.

– Ljubav prema funkciji koju obavljam je maltene identično važna sa ljubavlju prema mojim najbližima. Hvala porodici na razumevanju – rekao je Cvetanović, a preneli su pojedini mediji.

Šutiranje kolege

Njegovih nekoliko mandata na funkciji prvog čoveka Leskovca obeležio je niz skandala, među kojima je i fizički napad na saradnika. Kako je „Blic“ pisao, on je pre četiri godine u svom kabinetu pretukao Nenada Arsića, tada visokog gradskog činovnika.

U opticaju je bilo nekoliko verzija tog događaja i u svakoj od varijanti se opisuje i navodna brutalnost gradonačelnika. Prema tim navodima, Cvetanović je Arsića udario pikslom, pa kada je ovaj pao, on je nastavio da ga šutira.

Nenad Arsić, Foto: juznasrbija.info

Za putovanja – neverovatnih 326 miliona

Leskovac je verovatno vodeća lokalna samouprava po izdvajanju novca za putovanja u inostranstvo, mada je zbog loše finansijske situacija te 2015. taj grad dobio 200 miliona dinara iz budžetske rezerve.

Cvetanovića je opozicija prozivala da je na putovanja van Srbije potrošio čak 326 miliona dinara za dve godine, a, kako su tvrdili, uprkos tome nije doveo nijednog investitora.

Cifru ni on nije demantovao, ali je tvrdio da nije istina da nijedna kompanija u njegovom mandatu nije došla u Leskovac.

– Kupili smo preduzeće „Jugekspres“. Tu će fabrika „Jura“ uložiti 15 miliona evra u nov pogon, gde će biti zaposleno više od 1.000 ljudi – rekao je Cvetanović.

Kako su mediji pisali, na službenim putovanjima po inostranstvu je znao da se zadržava i po mesec i po dana.

Pomerio praznik zbog puta u inostranstvo

Njemu je uspelo i ono što drugi gradonačelnici verovatno ne bi ni pokušali. Naime, Cvetanović je 2014. za dva dana pomerio obeležavanje Dana oslobođenja grada od fašizma da bi putovao u Čikago, na manifestaciju Leskovačka roštiljijada.

On je tako zbog prekookeanskog leta organizovao proslavu 9, umesto 11. oktobra.

Majice sa natpisom „hvala ti što postojiš“

Pre tri godine gradonačelnik Leskovca je organizovao luksuznu proslavu svog 50. rođendana sa oko 400 zvanica u jednom leskovačkom klubu. Goste su zabavljale zvezde „Granda“ Milica Pavlović i Stevan Anđelković, kao i gudački orkestar „Amoroza“ i trubači.

Cvetanović je tada rekao da je proslava koštala svega 150.000 dinara, kao i da je on nije platio, već njegovih 75 prijatelja.

Kako su pisali mediji, aktivisti SNS-a na toj skupocenoj žurci nosili su majice sa natpisom „Volimo te… dr Goran Cvetanović“ i „Hvala ti što postojiš“.

Zapošljavanje lokalnih lepotica

Za svoje pomoćnice leskovački gradonačelnik je 2015. godine zaposlio tri lokalne lepotice, starosti od 27 do 30 godine, koje su na tim visokim gradskim funkcijama primale platu 74.000 dinara. Dvema od njih, Mini Cvetanović i Mariji Jovanović je to bilo prvo radno mesto u životu.

Mina Cvetanović (levo), Marija Jovanović (gore desno) i Ana Jovanović (u krugu)

Usavršavanje na britanskim koledžima

Pred lokalne izbore 2014. godine, njegova biografija je postala prava interna senzacija. On je detaljno naveo šta je sve radio – studirao u Oksfordu, prodavao grožđe („grozd dva kilograma“) na pijaci u Leskovcu, doveo Grke i giros na Roštiljadu tokom sankcija…

Cvetanović je inače lekar internista, a kako je naveo, usavšavao se u Velikoj Britaniji. Leskovački gradonačlenik je rekao da je godinama sticao znanje na raznim koledžima – „Kembridž“, „Hengsins“, „Hentenberi“ i „Oksford“, verovatno misleći na koledže Hejstings (Hastings) i Kentenberi (Canterbury).

„Brat i otac su joj bile ustaše, klali su Srbe“

Pre nego što je seo u fotelju gradonačelnika, Cvetanović je skrenuo na sebe pažnju uvredama na račun porodice Ivane Dulić – Marković, bivše potpredsednice Vlade.

On je 2006. u leskovačkom parlamentu rekao:

– Njen rođeni brat je bio ustaša, njen otac je bio ustaša, klali su Srbe i mi se protiv takvih borimo.

Godinu dana kasnije osuđen je zbog krivičnog dela klevete i to na novčanu kaznu 80.000 dinara.

Presuda po privatnoj tužbi doneta je posle šestog ročišta jer se Cvetanović nije pojavljivao na prethodnih pet.

Kada je novinarka B92 zatražila njegov komentar na presudu, on ju je grubo opsovao, jer ga je, kako je naveo, probudio dok je popodne odmarao.

– Ma marš bre u… – rekao je tada Cvetanović.

Poslanik, ministar, predsednik lokalne skupštine

On je u dva navrata obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada, a zatim je bio i prvi gradonačelnik Leskovca – od juna 2008. godine do marta 2009. Nakon smene sa tog mesta, delovao je kao šef Odborničke grupe SRS u gradskoj skupštini.

Cvetanović je 28. decembra 2009. godine postao narodni poslanik u Skupštini Srbije, pošto je zamenio partijsku koleginicu, ali je već sutradan postao član SNS-a Tomislava Nikolića. Zbog toga je smenjen sa svih funkcija. U SNS-u je izabran za predsednika leskovačkog odbora.

Član SRS bio je 15 godina. U Saveznoj Vladi Momira Bulatovića bio je ministar bez portfelja do 5. oktobra 2000. U periodu od 2001. do 2008. četiri puta je bio narodni poslanik.

Izvor: Blic, Nataša Latković

Ostavite komentar