GRADOVI POLITIKA VAŠ GLAS

Građani:Hoće li jednom otići cirkus iz ovog grada?Performans„Putujući cirkus Dragana Đilasa“ i protest 1 od 5 miliona“Pravda za uzbunjivače“

Građani:Hoće li jednom otići cirkus iz ovog grada?Performans„Putujući cirkus Dragana Đilasa“ i protest 1 od 5 miliona“Pravda za uzbunjivače“u istom danu u istom gradu

„Da l’ je sve bilo samo fol
da l’ je sve samo jeftin trik
il’ sve te maske kriju bol
i neki sasvim drugi lik“

Performans SNS u centru Beograda: „Putujući cirkus Dragana Đilasa“

I ova subota se završila u Beogradu, za mnoge sa gorkim ukusom u ustima. Interesantno je bilo videti nekoliko okupljenih oko automobila iz koga su dopirali u ovom trenutku najadekvatniji zvuci stare Balaševićeve pesme:

„Odlazi cirkus iz našeg malog grada
širokim drumom sto izlazi na most
odlazi cirkus i ja se pitam sada
ko je domaćin, a ko je bio gost?“

Srpska napredna stranka organizovala je u subotu u Knez Mihailovoj ulici performans koji su nazvali „Đilasov putujući cirkus“, kako bi podsetili na sve afere
Srpska napredna stranka organizovala je u subotu u Knez Mihailovoj ulici performans koji su nazvali „Đilasov putujući cirkus“. Kako je objasnio predsednik GO SNS Aleksandar Mirković, cilj je da se kroz jednu interaktivnu igru „prođe kroz sve afere koje je iza sebe ostavio“ nekadašnji gradonačelnik Beograda.
Građani su mogli da vrte „točak nesreće“ i zavisno od toga gde se on zaustavi, dobiju fiktivne vaučere na iznos koji je naveden kao „cena“ afera koje se pripisuju Đilasu.
Iza sebe je ostavio mnogobrojne lopovluke, a mi želimo da podsetimo samo na neke od njih. I naši građani će biti u prilici da kada zavrte točak nesreće dobiju vaučer na kome se nalazi određena cifra. Da li je to 25 miliona evra koje Dragan Đilas ima samo u nekretninama, da li je to 630 miliona evra, za koliko je zadužio građane Beograda, da li je to šest miliona evra koje je proneverio u aferi Bulevar kralja Aleksandra ili u aferi podzemni kontejneri – rekao je Mirković. Izvor:Večernje novosti

A muzika, i posebno tekst podseća:

Da l’ je sve bilo samo fol
da l’ je sve samo jeftin trik
il’ sve te maske kriju bol
i neki sasvim drugi lik“

Sa druge strane u istom gradu:Protest Jedan od pet miliona: Podrška uzbunjivačima

Na protestu u organizaciji Jedan od pet miliona večeras je poslata poruka solidarnosti i pročitano pismo radniku Krušika Aleksandru Obradoviću koje će mu biti predato sa potpisima okupljenih i uz obećanje da će iz kućnog pritvora izaći na slobodu.
Učesnici protesta su kod zgrade Radio televizije Srbije (RTS) pozvali građane da budu uzbunjivači i prekrili vrata RTS-a nalepnicama na kojima piše „Krajnje je vreme budite(se) uzbunjivači“, uz potpis „Jedan od pet miliona“.
Skup je počeo na platou kod Filozofskog fakulteta, gde je student Valentina Reković iz oragnizacije protesta, pročitala pismo Obradoviću u kojem se kaže da se u mračnim vremenima rađaju heroji, a to su obični ljudi, komšije, koji se ne mire sa nepravdom i poniženjem.
„Obradović je naš heroj, on se bori protiv državne mafije“, rekla je Reković i poručila svim uzbunjivačima – „Solidarnost je naša snaga“.
Bivši policajac Milan Dumanović, protiv koga je podignuta optužnica za otkrivanje službene tajne o njegovom angažovanju tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, rekao je da je optužen jer je izneo istinu i da je suđenje zatvoreno za javnost kako se ona ne bi čula.
„Moj motiv da tako postupim je zato što želim da budem policajac, a ne da živim na kolenima“, rekao je Dumanović, objašnjavajući zašto je govorio o tome šta se dešavalo u Potočarima, gde je kako je dodao, nezakonito upućen.
On je podsetio da je odbačena krivična prijava koju je podneo protiv nadređenih, uključujući državnu sekretarku Dijanu Hrkalović.
Dumanović se izvinio građanima što „huligani opet imaju službene legitimacije“ i podsetio na slučaj Savamala kada je „suspendovana pravna država“.

Pozvao je i druge građane koji imaju saznanja o krivičnim delima da se jave i budu uzbunjivači.
„Sada je mnogo lakše, imamo uz nas ove mlade ljude iz organizacije Jedan od pet miliona. Građani ustanite i budite ponovo ponosni“, poručio je Dumanović.
Jedan od organizatora protesta Srđan Marković izjavio je da će studenti čekati kakvu će odluku doneti Rektorat o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, da li će „izdati“ Univerzitet.
Komentarišući stav etičke komisije Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu da taj rad nije plagijat, on je rekao da su još jedanput pokazali kukavičluk.
Marković je poručio direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću da profesionalno radi svoj posao, ili se povuče sa tog mesta.
On je pozvao je novinare te medijske kuće, koji se deklarišu da pripadaju pokretu Jedan od pet miliona, da budu hrabri i probude se.
„Niste sami, oni se plaše našeg zajedništva“, rekao je Marković i naveo da RTS danas nije servis građana, već Srpske napredne stranke.
Neki od učesnika protesta doneli su večeras hirurške maske, kao simboličnu poruku protiv zagađenja Beograda, a podsetili su i da građani ne mogu slobodno da hodaju jer su ulice mesecima raskopane.
Protest, koji je bio organizovan kao podrška uzbunjivačima, završen je zakazivanjem novog okupljanja za sledeću subotu.Izvor: Beta

I za kraj istina od koje su svi umorni:

„Laku noć dame i gospodo
eto i ova predstava je završena
nadam se da ste uživali u njoj
bilo je zadovoljstvo glupirati se
za vas sve ove godine“

„Odlazi cirkus za sve je bolje tako
mnogi su predstavu shvatili do sad
nove pajace će masa naći lako
jer drugi cirkus ce doći u naš grad“

 

Obrada :Jutarnji GLASnik                                                   Foto:Screenshot

Ostavite komentar