POLITIKA REGION

Granica Kosova i Albanije ukida se 1. januara 2019

„Otvaranje granice Kosova i Albanije“

Granica Kosova i Albanije ukida se 1. januara 2019

Ministar dijaspore Albanije Pandeli Majko najavljujuje otvaranje „granice“ između Albanije i Kosova, prenosi kosovski portal Lajmi.net.

„Želimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova“, rekao je Majko.

On je to izjavio na događaju povodom Dana dijaspore, održanom u Srbici.

Tom događaju su prisustvovali i čelnici prištinskih institucija, između ostalih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Tači ne da NIŠTA, ali traži deo Srbije!?

Majko je inače bivši premijer i ministar odbrane Albanije i član najužeg rukovodstva vladajuće Socijalističke partije Albanije.

Tači kaže da bi Preševska dolina, kako je Albanci nazivaju, trebalo da postane deo Kosova.
Haradinaj: Podela Kosova za mene znači – RAT

Albanski premijer Edi Rama o ujedinjenju Kosova i Albanije, odnosno „razgraničenju“, govorio je još 2015. godine.

Rama je tada rekao da će se Kosovo i Albanija ujediniti ili u EU ili na klasičan način, a odmah nakon toga usledile su burne kritike kritike EU i Srbije.

Početkom juna ove godine kosovski parlament usvojio je sporazum o objedinjavanju carina Prištine i Tirane.

Predsednik Kosova Hašim Tači kaže da je neprihvatljiva razmena teritorija između Srbije i Kosova, ali da bi Preševska dolina, kako je Albanci nazivaju, trebalo da postane deo Kosova. Haradinaj: Priče o podeli Kosova spekulacije

Tači je u intervjuu za Asošijetid pres odbacio ideju podele Kosova po etničkim linijama, ali kaže da je otvoren za „korekciju“ granica u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

AP navodi da je srpska vlada kao moguće rešenje predložila razmenu teritorija prema etničkom sastavu – sever Kosova za Preševsku dolinu, ali da je Tači rekao da je takva podela „neprihvatljiva“.

Uz priču o Kosovu vežu i Preševsku dolinu

On je rekao da bi Preševska dolina bez obzira na to trebalo da postane deo Kosova.

Tači je rekao da neće biti „podele već korekcije granica“, s mogućim uključivanjem Preševske doline u Kosovo. On nije rekao da li bi ti bilo zamena za severni deo Kosovske Mitrovice.

Predsednik Kosova je rekao da je uveren da će pregovori sa Srbijom, koje vodi EU a SAD pažljivo prate, uskoro doneti bilateralno priznavanje.

„Ako se postignu korekcija granice Kosovo-Srbija i konačni sporazum o uzajamnom priznanju, ako je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da obe strane dobijaju, onda niko ne bi trebalo da bude protiv toga“, rekao je Tači.

Preševska dolina, o kojoj govori Tači, obuhvata opštine juga centralne Srbije – Bujanovac i Preševo, ali i u ponekad i Medveđu, u kojoj je većinsko srpsko stanovništvo.

Granica Kosova i Albanije ukida se 1. januara 2019
Tači: Imaćemo korekciju granice sa Srbijom

 

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj  je nedavno u Nato bazi Bondstil, a u razgovoru s komandantom Nikom Dučićem rekao da su izjave srpskih sveštenika o podeli Kosova neosnovane i da su samo spekulacije.

„Svi stanovnici Kosova bi trebalo da se osećaju sigurnim. Američki vojnici su uradili dobar posao na Kosovu i došao sam ovde da se zahvalim američkim vojnicima na njihovom doprinosu“, rekao je Haradinaj, a prenela RTK na srpskom jeziku.

Komandant Bondstila, govoreći o saradnji KFOR sa Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS), naveo je da je današnja Haradinajeva poseta prva poseta nekog kosovskog premijera ovom vojnom kampu, a Srbe je, zbog toga što odlaze iz KBS, pozvao da ostanu u kosovskim institucijama.

„Što se tiče Srba u KBS, veoma je pogrešno vršiti pritisak na njih da podnesu ostavke. Ovde se izvanredno obučavaju i imaju mogućnosti da zarade. A to je preduslov za održavanje porodice, a najvažnije je za ostanak na Kosovu. Ja sam razgovarao sa Srbima u KBS, oni žele da ostanu ovde, da odgajaju svoju decu, da služe i uče tokom boravka u KBS“, rekao je Dučić.

Autor: MONDO/Agencije  Foto:Printscreen

Obrada:Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar