POLITIKA SRBIJA VESTI

Graso: Sprovodimo izviđačke aktivnosti na Kosovu, Albanija članica NATO

Graso: Sprovodimo izviđačke aktivnosti na Kosovu, Albanija članica NATO

Portparol Kfora Vinćenco Graso izjavio je danas da grupa vojnika NATO u pratnji Kfora sprovodi izviđačke aktivnosti na Kosovu, koje podrazumevaju posete različitim mestima, uključujući lokacije na severu.
„Aktivnost se sastoji od posete različitim mestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na Severu“, rekao je za Kossev Graso povodom šetnje od mosta na Ibru do spomenika Knezu Lazaru grupe vojnika iz različitih država članica NATO koje čine deo Kfora, među kojima su bila i četvorica albanskih vojnika.

Kako Kossev prenosi, Graso je podsetio da je Albanija članica NATO već 10 godina i da je grupa vojnika bila sastavljena od pripadnika brojnih nacija.

Za Danas je potparol KFOR-a Graso krajem marta ove godine demantovao Drecunove tvrdnje o zastrašivanju Srba na Kosovu
KFOR nije uključen u obuku Kosovskih bezbednosnih snaga.

Vojna vežba koje pominjete obelodanjena je pre nekoliko dana i deo je bilateralnog sporazuma, nalik sporazumima koji mnogi narodi imaju sa Kosovom, bez ikakvog učešća KFOR-a, kaže za Danas Vinćenco Graso, portparol KFOR-a, komentarišući jučerašnje optužbe poslanika Srpske napredne stranke Milovana Drecuna na račun te misije NATO. Drecun, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za KiM, izjavio je juče za TV Pink da je „zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na KiM namenjena zastrašivanju srpskog naroda u pokrajini“, a da „KFOR o tome ćuti“.

 KFOR izvodi vežbe

Prema rečima Grasa, cilj navedene vojne vežbe bio je „unapređenje kapaciteta potrage i spasavanja na brdovitom terenu, dakle, kapaciteta za spasavanje života“.

– KFOR nastavlja da nepristrasno deluje u okviru mandata UN, kako bi garantovao bezbednost i sigurnost svim ljudima na Kosovu, a takva obuka ne predstavlja nikakvu pretnju po bezbednost. Prethodnih dana, KFOR, i, naročito, COMKFOR, mnogo puta su pozvali sve lidere, govornike i medije, da se uzdrže od kreiranja nepotrebnih tenzija i da budu pažljivi kako ne bi izazvali dublje posledice svojom retorikom. Korišćenje takve retorike i širenje lažnih informacija izazivaju nepotrebne bojazni u narodu i rizik da se uspostavi okruženje u kojem jedan izolovani incident može da eskalira, ističe portparol KFOR-a.

Drecun je, s druge strane, kazao da je neprihvatljiva demonstracija velikoalbanske politike, da Albanija nema nijedan osnov da šalje vojsku na KiM, sem ako nije okupatorska, te da je to što Albanija radi toliko opasno da se maltene graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji. „Oni su okupirali, ulaskom svojih snaga, deo naše teritorije. Ne reaguju ni UN ni KFOR“, naveo je funkcioner SNS.

Izvor: Danas  Foto:Screenshot

Ostavite komentar