POLITIKA REGION

Gruevski: Mađarska odobrila azil; Makedonija poslala zahtev za ekstradiciju

Gruevski: Mađarska odobrila azil; Makedonija poslala zahtev za ekstradiciju

Bivši makedonski premijer na svom Fejsbuk profilu napisao da mu je Mađarska, zemlja članica EU i NATO odobrila politički azilBivši premijer Makedonije Nikola Gruevski, koji je pobegao u Mađarsku da bi izbegao služenje zatvorske kazne, objavio je danas na Fejsbuku da je u toj zamlji dobio politički azil.

Gruevski je na svom Fejsbuk profilu napisao da mu je Mađarska, zemlja članica EU i NATO odobrila politički azil.

„Republika Mađarska, zemlja članica EU i NATO danas je odobrila moj zahtev za politički azil zbog političkih progona u Republici Makedoniji“, napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Mađarske vlasti još nisu potvrdile tu informaciju., ali su pojedini mediji ranije objavili da je Gruevskom odobren zahtev za azilVlada Makedonije saopštila je danas da je Nikola Gruevski pravosnažno osuđen u javnom i transparentnom procesu, te da se protiv njega istovremeno vodi još nekoliko sudskih postupaka.

Saopštenje je usledilo nakon što je Gruevski objavio na svom fejsbuk profilu da su mu vlasti u Mađarskoj pozitivno odgovorile na zahtev za politički azil, a u saopštenju se još navodi da je osuđeni bio pod policijskom zaštitom u skladu sa pravima koje uživa u svojstvu bivšeg premijera, te da ni u jednom trenutku nije prijavio da mu neko preti.

Kako se navodi, Gruevski nikad nije nije bio politički proganjana, niti mu je bilo koja vladina institucija upućivala pretnje i ugrožavala mu život.

„Na osnovu toga konstatujemo da je jedini cilj kojim se vodio Gruevski bio da izbegne pravdu“, zaključuje Vlada Makedonije u saopštenju.

ALBANSKI MEDIJI: GRUEVSKI DOBIO AZIL

Albanska agencija INA javila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski dobio azil u Mađarskoj.

Pozivajući se na nezvanično pisanje mađarskih medija, INA prenosi da je Gruevski dobio azil na osnovu zahteva koje je podneo tamošnjim vlastima.

Portal 24.hu piše da je Kancelarija za migracije odobrila Gruevskom azil, ali do sada, kako se navodi, zvaničnih informacija o tome još nema.

U međuvremenu, vlast u Skoplju će danas podneti zahtev za ekstradiciju Gruevskog, bez obzira na to što je dobio azil.

MAKEDONIJA: POSLAT ZAHTEV ZA EKSTRADICIJU GRUEVSKOG

Zahtev sa „propratnom dokumentacijom“ za izručenje odbeglog osuđenika, Nikole Gruevskog, bivšeg makedonskog premijera, počasnog predsednika opozicione VMRO-DPMNE i aktuelnog poslanika Sobranja, upućen je u utorak u Budimpeštu, potvrđeno je u resornom Ministarstvu pravde u Skoplju.

Nezavisno od odluke mađarskih vlasti o dodeli azila Gruevskom, ministarka pravde Makedonije Renata Deskoska je precizirala da je, uz dokumentaciju o predmetu „Tenk“ u kome je po optužnici Specijalnog javnog tužilaštva (SJO) begunac pravosnažno osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu, mađarskim vlastima su dostavljena dokumenti i o svim optužbama i istražnim postupcima koji se protiv njega vode u Makedoniji.

Deskoska smatra da postoji pravni osnov za ekstradiciju Gruevskog i očekuje da će on biti vraćen u Skoplje na izdržavanje kazne.

Zahtev za izručenje Gruevskog, kako je saopšteno, odnosi se na „izvršenje pravosnažne presude izrečene na dve godine i vođenje četiri krivična postupka pred domaćim sudovima“. Istgovremeno se dokumentima ukazuje da se protiv Gruevskog vode i „četiri istrage kao i jedan predistražni postupak za koje nadležni organi mogu da započnu i sudske postupke u zavisnosti od istrage“.

Ukazano je da se odbrazložnjem zahteva za izručenje Gruevskog, objašnjava da ni jedno od dela za koja je osuđen, ili su u sudskom postupku nije političko, ili ratno krivično delo. Odnosno, kako je saopšteno, ova dela nisu predviđena Evropskom konvencijom za ekstradiciju kao dela zbog kojih zahtev za izručenje može biti odbijen.

MILANOV: GRUEVSKI MI SE JAVIO I DAO BROJ TELEFONA

Elenko Milanov, jedan od članova advokatskog tima bivšeg premijera Makedonije, Nikole Gruevskog, izjavio je da ga je njegov branjenik kontaktirao iz Mađarske, još 13. novembra i dao mu broj telefona sa kojeg mogu da komuniciraju.

Milanov je za skopsku tv Telmu rekao da je to prjiavio sudu i poručio da nema šta da krije, kao i da makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova zna za sve što postoji u njegovom telefonu.

On je rekao i da je uveren i da makedonska policija zna novi broj telefona Gruevskog.

Advokat je naveo da ga je Gruevski kontaktirao telefonom u kasnim večernjim satima 13. novembra ove godine, istog dana kada je nekadašnji predsednik makedonske vlade putem Fejsbuka objavio da se nalazi u Budimpešti, gde je zatražio politički azil.

Milanov je kazao da je potom usledila njihova komunikacija putem SMS poruka u vezi s pravnim pitanjima.

SIJARTO: EU NIJE ZAINTERESOVANA ZA SLUČAJ GRUEVSKOG

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, izjavio je da ni jedan kolega iz evropskih zemalja nije pokrenuo pitanje zahteva za azil za bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog, prenosi makedonski portal a1on.mk.

Sijarto je to rekao nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrima u EU.

Mađarski ministar je ponovio da je Gruevski izrazio zelju da podnese zahtev za azil u mađarskoj ambasadi, ali da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organizovanju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte.

On kaže da su mađarski vlasti prvi put dobili saznanja o slučaju u jednoj od susednih zemalja i da je Gruevski „u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu sa važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima, i taj prelazak granice je bio potpuno legitiman.

„Ni jedan kolega iz država EU nije pokrenuo ovaj slučaj na jućerašnjem sastanku“, ističe Sijarto.

On će, sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim, imati bilateralni sastanak na marginama Samita NATO u Briselu, početkom decembra.

„Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija“, rekao je Sijarto i još jednom ponovio stav vlade u Budimpešti da je pitanje zahteva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Izvor: Večernje novosti Foto:Screenshot

Ostavite komentar