POLITIKA VESTI

Haradinaj izabran za premijera Kosova

Skupština Kosova izabrala je danas sa 61 glasom za i jednim uzdržanim Ramuša Haradinaja za premijera Kosova čime je okončano formiranje institucija Kosova posle prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11 juna.
Foto: Screenshot/ N1

Posle izbora poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova napustili su sednicu i nisu prisustvovali polaganju zakletve premijera i članova Vlade Kosova.

Haradinaj se prethodno u ekspozeu pred poslanicima obratio i na srpskom jeziku.

Kao mandatar za formiranje Vlade Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je u ekspozeu da je Kosovo u teškoj situaciji, sa slabom ekonomijom i obrazovanjem i zdravstvom i visokom korupcijom na svim nivoima, ali i da dijalog sa Beogradom nema alternativu.

Kosovskim Srbima Haradinaj je na srpskom poručio da će raditi na izgradnji međusobnog poverenja.

Haradinaj je na početku sednice na kojoj se raspravlja o izboru premijera i Vlade Kosova u kratkom ekspozeu kazao da su Kosovu potrebna nova radna mesta, strani investitori, bolje zdravstvo.

Dijalog sa Srbijom nema alternative, rekao je Haradinaj i dodao će raditi na jačanju prijateljstva sa svim prijateljima, i da će voditi dijalog sa svima.

Najavio je i da će se otvoriti i unutrašnji dijalog kako bi se razumelo koji su problemi sa kojima se suočavaju građani Kosova.

„Za našu državu jako je važna konsolidacija reda i zakona. Kosovo je pred starim i novim rizicima, kao što je globalni terorizam“, poručio je Haradinaj i obećao da će Kosovo tokom mandata dok je on na čelu Vlade Kosova približiti NATO-u, UN i EU.

Haradinaj je dodao da se put Kosova ka EU mora ubrzati.

Za prvog zamenika premijera je predložen Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Za prvog zamenika premijera je izabran Bedžet Pacoli, dok su zamenici predsednika vlade Enver Hodžaj (Demokratska partija Kosova), Fatmir Ljimaj (Incijativa za Kosovo), Dalibor Jevtić iz Srpske liste i Dardan Gaši iz liste Ibrahim Rugova.

Ispred DPK za ministre su izabrani Bedri Hamza za ministra finansija, Besim Bećaj za ministra za inovacije i preduzetništvo, Abeljard Tahiri za ministra pravde, Uran Ismailji za ministra zdravstva, Durat Hodža za resor evropskih integracija i Kujtim Gaši za ministra kulture.

Ispred Alijanse za budućnost Kosova za ministre su izabrani Palj Ljekaj za ministra infrastrukture i Rustem Beriša za ministra bezbednosnih snaga Kosova.

Ispred Incijative za Kosovo za ministre su izabrani Šučeri Bitići za obrazovanja, Bajram Hasani vodiće resor trgovine i industrije i Skender Rečica za ministra rada i socijalnog staranja.

Ispred Alijanse novo Kosovo za ministra inostranih poslova Kosova je izabran Bedžet Pacoli, unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, ekonomskog razvoja Valjdrim Lukaj, a Albena Rešiti za prostorno planiranje, dok je za dijasporu zadužen Dardan Gaši.

Ispred Srpske liste su za ministre su izabrani Ivan Teodosijević za resor administriranja lokalne samouprave, Dalibor Jevtić za ministra za zajednice i povratak i Nenad Rikalo za ministra poljoprivrede i šumarstva.

Ispred koalicije „Šest plus“ Mahir Jagdjilar je predložen za ministra javne uprave, a Rasim Demiri za ministra ruralnog razvoja.

Sednica na kojoj se birala vlada je nastavljena posle pauze koja je određena jer se, prema izjavama poslanika opozicije čekao dolazak poslanika Srpske liste koji su se vraćali iz Beograda s konsultacija s zvaničnicima Vlade Srbije, kako bi se obezbedio kvorumSkupštinsku salu prvo su napustili poslanici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova i time onemogućili kvoruma od najmanje 61 poslanika da bi Skupština mogla da nastavi rad.

Tači čestitao Haradinaju izbor za premijera Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je večeras Ramušu Haradinaju izbor za premijera Kosova.

„Čestitam novoj Vladi Kosova. Premijeru Ramušu Haradinaju i njegovom kabinetu želim uspehe u nastavku reformi i razvoju zemlje“, kaže se u čestitki predsednika Tačija na Fejsbuku.

Izvor: N1/ Beta

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar