Haradinaj: Opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova
POLITIKA

Haradinaj: Opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova

Haradinaj: Opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova

 

Sednica Skupštine Kosova koja je juče počela i odlagana nekoliko puta, a na kojoj je trebalo da se razgovara o izboru pregovaračke ekipe Kosova za finalni deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ni danas nije nastavljena jer nije bilo kvoruma.

Haradinaj: Opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova
Foto: Screenshoot/ Youtube

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova i nastavak juče započete sednice Skupštine Kosova.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da opozicija i Srpska lista onemogućavaju formiranje pregovaračke ekipe Kosova i nastavak juče započete sednice Skupštine Kosova.

Haradinaj je za prištinsku televiziju T7 rekao da za sada nemaju dovoljan broj glasova za izglasavanje sastava pregovaračke ekipe Kosova i da to „onemogućavaju opozicione stranke i Srpska lista“.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da su ovlašćenja predsednika Kosova jasna i da teritorija i granica Kosova nisu u njegovoj nadležnosti.

„Predsednik Kosova (Hašim Tači) predstavlja zemlju, teritorije i granice nisu u nadležnosti predsednika. To je deo suvereniteta i integriteta Kosova i to je Ustavna kategorija. Kod nas se Ustav poštuje“, rekao je Haradinaj za televiziju Prva, govoreći na srpskom.

Upitan da li postoji mogućnost da Kosovo prihvati razgraničenje, onako kako ga vidi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Haradinaj je rekao „ne“.

„To je veoma pogrešan pravac da se priča o tome. Već smo prošli kroz to 1990-ih. Imamo ove granice i možda i nismo svi zadovoljni tim granicama, ali ako ni ovo ne poštujemo, šta će biti onda“, rekao je Haradinaj.

Pred nastavak briselskog dijaloga koji je zakazan za petak, Kosovo se suočava s političkom krizom koja je posledica neslaganja predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja u vezi s pitanjem korekcije granica za koje se zalagao Tači.

Sednica Skupštine Kosova koja je juče počela nije nastavljena ni danas u 16 časova kako je to bilo najavljeno. Na dnevnom redu je izbor pregovaračke ekipe Kosova za finalni deo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Sve poslaničke grupe partija na vlasti podržale su tokom diskusije predlog Vlade Kosova za sastav takozvane Ekipe jedinstva, ali je sednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Jučerašnjoj sednici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici opozicionih stranaka, sem Teute Rugova iz Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Odluka Vlade Kosova da formira pregovarački tim za finale dijaloga sa Srbijom doneta je posle sastanka premijera Haradinaja s predsednikom Tačijem i posle koga je dogovoreno da na čelu tima bude zamenik premijera Fatmir Ljimaj koji na Kosovu važi za jednog od najoštrijih političkih protivnika kosovskog predsednika.

Sukob oko podele i redefinisanja granica

Haradinaj je zatražio održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj je trebalo da bude formirana pregovarački tim, što je ostavljalo malo prostora da se održi i vanredna sednica koju je zatražio Demokratski savez Kosova i sve opozicione stranke sa predlogom o usvajanju rezolucije kojom se predsedniku Tačiju zabranjuje da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili redefinisanju granica.

Mediji nezvanično prenose da je nezadovoljstvo kod pojedinaca i posebno kod predsednika Kosova Hašima Tačija izazvala diskusija šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske inicijative Biljala Šerifija koji je zahtevao da se tačno utvrdi kako će se stvari dalje kretati i koja će biti ovlašćenja pregovaračkog tima na čelu sa Ljimajem, optužujući između redova predsednika Tačija da samostalno i bez saglasnosti vlade otvara pitanje razmene teritorija odnosno redefinisanja granica.

Prištinski list „Koha ditore“ je, kako je prenela Beta, naveo da je u krizi u parlamentu posebnu ulogu imao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je od poslanika Srpske liste zatražio da ne glasaju za odluku o formiranju pregovaračkog tima navodeći da „nikako neće da pregovara sa Ljimajem već samo sa Tačijem“.

Članovi takozvane „Ekipe jedinstva“ su zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je rukovodilac tima, zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Dardan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi.

Večeras vanredna sednica Skupštine Kosova po zahtevu opozicionih stranaka

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je vanrednu sednicu po zahtevu Demokratskog saveza Kosova i opozicionih stranaka za večeras u 19.30 časova.

Veselji je zaključio vanrednu sednicu sazvanu na zahtev Vlade o formiranju pregovaračke ekipe Kosova, jer danas nije obezbedjen kvorum za njeno održavanje, s obzirom da poslanici Srpske liste nisu došli na sednicu niti su izrazili spremnost da glasaju za sastav pregovaračkog tima.

Na zahtev opozicionih stranaka, Predsedništvo Skupštine Kosova zakazalo je u ponedeljak vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji kojom se predsedniku Kosova Hašimu Tačiju zabranjuje da u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine razgovara o podeli ili redefinisanju granica.

Kako je najavljeno, sednici neće prisustvovati poslanici Demokratske partije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, dok su poslanici Socijaldemokratske inicijative Kosova najavili učešće na sednici, čime bi se obezbedio kvorum za njeno održavanje.

Izvor: Beta, Insajder

Ostavite komentar