POLITIKA SRBIJA

I Beogradu i Prištini odgovara što Radoičić nije uhapšen?

Radoičić neće da se preda, analitičari kažu – nije ni tražen

Kako je potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen Milan Radoičić izbegao hapšenje osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića? Srpske vlasti kažu da sa tim nemaju nikakve veze. Ne navodeći gde se nalazi, Radoičić u pisanoj izjavi medijima, poručio da je kosovska policija planirala da ga ubije i da joj se neće preda.

U prekjučerašnjoj akciji jedinica ROSU trebalo je, navodno, da bude uhapšen i Milan Radoičić, kontroverzni biznismen iz Kosovske Mitrovice i potpredsednik Srpske liste.

Od trenutka ubistva Olivera Ivanovića i njegovo ime se pominjalo u javnosti, a sumnje u njegovu povezanost sa tim slučajem potvrdili su kosovska policija i tužilaštvo. Međutim, on je izbegao hapšenje, a danas se i oglasio pisanom izjavom, u kojoj navodi da je kosovska policija preksinoć došla u njegov stan da bi ga ubila i da joj se neće predati.

Čoveka koji je zajedno sa šefom kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem proslavljao pobedu Srpske liste na izborima, zvanično niko iz srpskog državnog vrha ne poznaje. To Milana Radoičića nije sprečilo da politički napreduje.

Stamatović traži da se objavi ko je naručio spot emitovan na Pinku neposredno pre ubistva Olivera Ivanovića
Screenshot

Iako u javnosti označen za vođu kriminalnog podzemlja, dogurao je do mesta potpredsednika Srpske liste. U kravati i odelu, u prvom redu sedeo je tačno isped predsednika Vučića, u satima kada se kosovska policija spremala da ga uhapsi zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Iza rešetaka je završilo četvoro ljudi, ali je peti umakao.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da Radoičić jednostavno nije bio kod kuće.

“Tako je izjavila policija, ali znalo se da je on u Beogradu, pošto smo videli na televiziji da je bio na sastancima, i policija nije imala informacije da se vratio”, kazao je Haradinaj.
Da je Radoičić spas od policije potražio na teritoriji centralne Srbije, demantuje predsednik države Aleksandar Vučić. U trenutku akcije, tvrdi, odavno je bio s druge strane administrativne linije.

“On je prešao na teritoriju KiM, i to su znale albanske vlasti kada su želele da ga privedu. I tačno vreme kada je prešao na teritoriju KiM. A što se tiče Republike Srbije – mi ništa od albanskih vlasti nismo dobili po pitanju gospodina Radoičića”, kazao je Vučić.

Sam begunac odlučio je da se oglasi. U saopštenju prosleđenom medijima ne otkriva gde se nalazi, ali tvrdi da nije umešan u ubistvo.

“Neću im se predati, jer ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog. Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam”, poručio je Radoičić.

I Beogradu i Prištini odgovara što Radoičić nije uhapšen

Analitičar Imer Muškolaj kaže da bi voleo da veruje da je akcija hapšenja bila delo pravne države koja želi da ubice Olivera Ivanovića privede pravdi. Ipak, sumnja u to.

Kaže, akcija je potez koji odgovara i srpskim i kosovskim vlastima. Potonjima da pokažu da mogu da hapse i na severu, a i jednima i drugima da među uhapšenima ne bude Radoičić.

“Ako bi policija htela da uhapsi Radoičića, ona bi mogla to da uradi bez problema, tako da sumnjam da je njemu bilo najavljeno pre toga da će se desiti akcija i on je pobegao”, uveren je Muškolaj.

Albanski političari takođe sarađuju s Radoičićem, podseća Muškoljaj. Posebno dobre odnose s njim, kaže, gaji premijer Ramuš Haradinaj, kome je pomogao da formira vlast.

Njihovo poznanstvo, međutim, seže i u vreme pre nego što je Radoičić dobio zvaničnu političku funkciju.

“Radim sa ljudima sa Severa. Milan Radoičić, na primer, verujem da on ima svoju ulogu”, izjavio je Haradinaj u decembru 2017. Na pitanje novinara ko je taj čovek, kosovski premijer je odgovorio: “Neki sa Severa, koji je bitan za sve i ja pričam i sa njim.”

Od ubistva Olivera Ivanovića do akcije ROSU u petak prošlo je gotovo jedanaest meseci. Iako je ime Milana Radoičića odmah nakon ispaljenih hitaca počelo intenzivno da se pominje u javnosti, do ove akcije niko ga zvanično nije povezao sa ubistvom.

Izvor: N1  Foto: Screenshot

Ostavite komentar