POLITIKA VESTI

I posle Vučića – Brnabić: U 2018. penzije veće za 5, plate za 5 ili 10 odsto

Premijerka Ana Brnabić je, tokom predstavljanja rezultata prvih 100 dana Vlade Srbije u Kruševcu, izjavila da će penzije biti povećane 5 odsto od 1. januara. Najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, navela je, plate će biti povećane za 10 odsto, uključujući i vojsku i policiju i službe bezbednosti. Zaposleni u administraciji imaće 5 posto više.

Foto: Tanjug/ Tanja Valič, Printscreen/ N1

Pokazali smo da možemo da nastavimo putem koji je trasirala prethodna Vlada, navela je Brnabić. Dodala je da je zadovoljna rezultatima Vlade za prvih 100 dana.

„Najbolji indikator rezultata ove vlade je što je stvoren prostor za trajno povećanje penzija i plata najvećeg broja zaposlenih u javnom sektoru. U narednih mesec dana isplatićemo jednokratan iznos od 5.000 dinara svim penzionerima, a posebno smo srećni što ćemo od 1. januara trajno povećati penzije za pet odsto“, navela je. Ocenila je da će penzioneri tako imati penzije veće nego pre smanjenja. Dodala je da misli da je to jako značajno povećanje, i da manje penzije nisu ni postojale mere fiskalne konsolidacije.

Najvećem broju zaposlenih u javnom sektoru, dodala je, plate će biti povećane za 10 odsto (prosveta, zdravstvo, socijalne službe), uključujući i vojsku i policiju i službe bezbednosti. Zaposleni u administraciji imaće 5 posto više, ali pojedini sektori (u administraciji) i 10 odsto.

Vlada je fokusirana na intenzivnu digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje, kao i na ekonomski razvoj, kako bi Srbija bila lider regiona u promenama i stvaranju novih mogućnosti za sve, rekla je Brnabić.

Navela je da je odnosu na kraj prošle godine smanjen javni dug – da je 7,6 posto BDP-a manje, odnosno da je krajem septembra izosio 65,4 odsto BDP-a, da je povećana minimalana cena rada za 10 odsto – na 143 dinara, da je uspešno završena 7. revizija aranžmana sa MMF-om… Dodala je da Srbija ima rast spoljnotrgovinske razmene u prvih osam meseci ove godine viši za oko 13 posto, dok je novozaposlenih 5,5 odsto. Direktne strane investicije u prvih sedam meseci su veće za 19,9 posto u odnosu na prošlu godinu.

Za ovih 100 dana, prenela je, potpisino je sedam ugovora sa investitorima koji će, ukupno, otvoriti 2778 radnih mesta.

Obećala je da će brojni objekti fakulteta i naučnih centara biti urađeni do kraja mandata ove Vlade, dodala da se radi na poboljšanju položaja u zdravstvu, pa je odobreno 1239 mesta za zaposlenje u tom sektoru.

U prvih 100 dana Vlade sportisti su osvojili 23 medalje, navela je i istakla da im je veoma zahvalna.

Izvor: N1

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar