HRONIKA POLITIKA

Ilić: Vlast se plaši narodne revolucije, pa pokušavaju po svaku cenu da obesmisle i kriminalizuju 5. oktobar

Kako nekadašnji lideri DOS-a reaguju na pronađene „ukradene skupštinske fotelje“

Foto: Screenshot/ N1

Šta je svrha akcije prikupljanja ukradenog inventara iz zgrade parlamenta za vreme demonstracija 5. oktobra 2000. godine?

Predsednica Skupštine Maja Gojković saopštiča je da je parlament uspeo da pronađe dve fotelje koje su „ukradene prilikom upada u zgradu tadašnje Skupštine SRJ 5. oktobra 2000. godine“.

Ona je rekla da je jedna fotelja pronađena u Kaluđerici na osnovu anonimne prijave, a da je policija u tom objektu pronašla i određenu količinu narkotika i oružja.

Druga fotelja je pronađena tako što je ona telefonom pozvala prodavca koji je uputio na ženu koja je kupila fotelju i koja je „odmah pristala da je donese u Skupštinu, jer je i sama bilo šokirana činjenicom da je fotelja ukradena“.

Ona je takođe apelovala na ljude koji znaju gde se nalaze neke od ukradenih 55 umetničkih slika da se jave.

Lideri nekadašnjeg DOS-a, ovo podizanje prašine 18 godina kasnije, doživljavaju kao kriminalizaciju Petog oktobra pokušajima da se narodni protest zbog nepriznavanja izbornih rezultata i volje građana stavi u kontekst krađe i paljenja.

Foto: Screenshot/ Youtube

„Lepo je što su predsednica skupštine i njeni saradnici ‘slučajno’ našli još dve stolice 18 godina kasnije, ali su to iskoristili da još jednom iznesu puno neistina šta se dešavalo 5. oktobra. Apsolutno nije nikakava ideja i plan bilo koga iz DOS-a bio da uradi bilo šta što bi ugrozilo bezbednost građana Srbije ili imovinu, pa prema tome zašto bismo mi rušili parlament u koga ulazimo kao pobednici na izborima, kao većina“, rekao je za Danas Zoran Živvković, tadašnji funakcioner DS-a, a današnji lider Nove stranke.

Ponavljajući da je to besmisleno, on kaže i da je „ta krađa koja se desila i (to) paljenje parlamenta neopravdano“.

„Ali to su učinili ljudi koji nisu imali bilo kakve veze sa organizacijom petooktobarskog protesta“, rekao je Živković.

On je podsetio da su akcijom policije posle 5. oktobra, kao i reakcijom savesnih građana dobar deo pokradenih stvari iz parlamenta vraćeni, iako su slike vraćene u manjem obimu

Foto: Screenshot/ Youtube

Lider Nove Srbije Velimir Ilić, rekao je da su petooktobarske promene izveli nezadovoljni građani.

„A predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković uspela je da nađe fotelje zato što su među narod bili umetnuti njihovi kriminalci koji su fotelje vratili sada kada su oni na vlasti. To je bila narodna revolucija, a oni se toga izgleda plaše, pa sada pokušavaju po svaku cenu da to obesmisle i kriminalizuju“, rekao je Velimir Ilić.

On je rekao i da su te dve pronađene fotelje daleko manje vredne od „vila i stanova koje su ‘oni’ pokupili pre 5. oktobra 2000. godine“, dodajući da se vlast plaši „nekog novog Petog oktobra“.

Izvor: Nedeljnik

Ostavite komentar