POLITIKA SRBIJA

Inicijativa iz Sandžaka: Referendum o jedinstvenoj Islamskoj zajednici

Inicijativa iz Sandžaka: Referendum o jedinstvenoj Islamskoj zajednici

Vrhovni poglavar Islamske zajednice (IZ) Srbije, reisu-l-ulema Sead Nasufović, pokrenuo je inicijativu da se održi referendum na kojem bi se muslimanski vernici izjasnili o jedinstvenoj IZ na teritoriji Srbije. To je predložio u pismu, koje je poslao predstavnicima IZ u Srbiji.

Ilustracija, Foto: Screenshot/ Radio Slobodna Evropa

Reis Nasufović ocenjuje da je ovo prvi put da „inicijativa dolazi iz Sandžaka, baš odakle je problem i nastao“, zbog toga treba da se učini dodatni napor da se osnaži jedinstvena muslimanska zajednica u ovoj državi. U pismu navodi, da je jedini način „da se svi muslimanski vernici u Srbiji, na referendumu, izjasne o formiranju objedinjene IZ, kao i svim čelnim ljudima koji bi upravljali tom zajednicom, a što uključuje formiranje Saborea i drugih organa“.

U Novom Pazaru postoje dve upravljačke strukture IZ – Srbije i u Srbiji

Vrhovni poglavar IZ Srbije predlaže da se od predstavnika obe zajednice formira zajednički organizacioni odbor, čiji zadatak bi bio pripremanje referenduma i da čelnici obe IZ potpišu izjavu da će prihvatiti i poštovati rezultate referenduma „ma kakvi oni bili“. Podsetio je da više od jedne decenije u Srbiji deluju dve IZ, koje se međusobno ne priznaju i da desetine, dosadašnjih, pokušaja da se stvori jedinstvena zajednica nisu dali rezultate.

Printscreen
„Turska inicijativa“ za pomirenje unutar IZ, pre šest godina nije uspela. Posle toga, ovo je sada prvi put da se priča o stvaranju jedinstvene IZ, navodi u pismu Nasufović

„Uveren sam, da bi održavanje trenutne situacije proizvelo dodatne podele s nepopravljivim posledicama po perspektivu IZ i sudbine duhovnog života vernika u Srbiji“ – stoji u pismu reisa Nasufovića predstavnicima IZ u Srbiji.

Od oktobra 2007. godine, u Novom Pazaru postoje dve upravljačke strukture IZ – Srbije i u Srbiji. Pre šest godina bila je aktuelna „turska inicijativa“ za pomirenje unutar IZ, ali nije uspela. Posle toga, ovo je sada prvi put da se priča o stvaranju jedinstvene IZ.

Izvor: Danas  Foto: Screenshot

Ostavite komentar