POLITIKA VERA I VEROVANJE

Irinej i „nadobudna“ gospođa ministarka

Irinej: Zorana Mihajlović pritiska crkvu

Foto: Wikipedia, Twitter

Gospođa Mihajlović demantuje i svesno obesmišljava poziv gospodina Vučića na zaista nužni dijalog o budućnosti Srba i svih građana Srbije u našoj južnoj pokrajini, ocenio je za Novosti episkop bački Irinej reagujući na izjavu potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović da Srpska pravoslavna crkva ne treba da vrši pritisak na predsednika.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, a uz to i ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, optužila je patrijarha Irineja, kao i čitavu SPC, da navodno „vrše pritisak“ na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred početak unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, istakao je episkop Irinej.

Time je uradila upravo ono za šta neosnovano optužuje srpskog patrijarha – izvršila je javni pritisak na poglavara naše Crkve i na sve nas u Crkvi kako se slučajno ne bismo usudili da mislimo svojom glavom, a pogotovu kako se ne bismo drznuli da o Kosovu i Metohiji i njegovoj organskoj, neraskidivoj vezi sa svim ostalim krajevima naše otadžbine mislimo onako kako je o tome SPC mislila u toku čitave svoje istorije, navodi se u reagovanju.

AKO iko treba da zna šta na ovu temu veruje, misli i oseća SPC, što će reći većina srpskog naroda koja se deklariše kao njeni vernici, onda je to valjda patrijarh srpski, a sigurno nije nadobudna gospođa ministarka, smatra Irinej.

Kakav je to „pritisak“ kada se javno izrazi uverenje da predsednik zastupa stavove onih koji su mu poklonili poverenje na izborima, a ne stavove „dobroželatelja“ (čitaj: tutora i mentora) iz senke? I kakav je to stav i odnos prema samome predsedniku Vučiću, upitao je on.

Zar se može polaziti od pretpostavke da njegov poziv na svenarodni dijalog o otvorenoj rani ugroženog i okupiranog Kosova i Metohije i o mogućnostima isceljenja te rane unapred znači želju da on svima nametne nekakvu svoju dijagnozu i terapiju, a da ga mišljenje sopstvenog naroda u suštini ne zanima? Ko ima pravo da Vučiću unapred imputira politički i moralni makijavelizam, upitao je Irinej.

Patrijarh nije šef države, niti je politička ličnost u dnevnopolitičkom smislu, ali je on kao poglavar naše Crkve, ma koliko to gospođi ministarki zvučalo „antisekularno“, samim tim i duhovni otac naše nacije, pa zato ima ne samo pravo, koje mu rečena gospođa ne priznaje, nego i svetu, neprikosnovenu obavezu da govori upravo tako kako govori.

On ima pravo i dužnost da da očinski savet svakom pravoslavnom verniku, pa i Vučiću, koji i ne krije da mu je do tog saveta stalo, te u dijalogu očekuje na prvom mestu odziv i stavove SPC, a potom SANU i svih odgovornih institucija i pojedinaca, smatra Irinej.

Predsednik je pozvao sve građane Srbije na dijalog o Kosovu i Metohiji…SPC i njen patrijarh, naravno, ne ćute, o Kosovu i Metohiji nikada nisu ćutali, niti će ćutati, poručio je episkop bački.

Možda Crkva i patrijarh nisu, po terminologiji i zamisli Zorane Mihajlović, „dobar partner“. Kao da se radi o nekakvom plesu, sportu, kartama ili poslovnom poduhvatu, kontroverznoj spekulaciji, a ne o Crkvi Božjoj, zaključio je episkop Irinej.

Izvor: Fonet/ Danas

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar