POLITIKA

Istinomer: Tek svaka deseta Vučićeva izjava istinita

Tokom prve godine predsedničkog mandata Aleksandra Vučića više od 90 odsto njegovih izjava ocenjenih na Istinomeru bilo je neistinito, saopštio je danas taj portal.

Foto: Printscreen/ MOZZART Sport

Od ocenjenih izjava u kategoriji „Istinitost“ (ukupno 33 izjave) samo devet odsto bilo je istinito.

Taj portal navodi i da su prvu godinu mandata predsednika Srbije obeležila brojna prekoračenja ovlašćenja – od izbora premijera do utvrđivanja mera populacione politike.

Kada je Istinomer dobio podatke o broju kilometara auto-puta, ispostavilo se Vučićevo obećanje da će Srbija do 2017. imati više kilometara auto-puta od Hrvatske nije obistinilo.

„Pokazalo se da je Srbija 2017. imala isti broj kilometara kao Hrvatska 2003. Nedostajalo joj je nešto više od 550 kilometara da se izjednači, pod uslovom da Hrvatska prestane da gradi puteve“, navodi se u saopštenju Istinomera.

Vučić je tvrdio i da je rast srpske ekonomije veći od evropskog proseka, a ispostavilo se da je u tom trenutku Srbija imala gotovo duplo manji rast od proseka u zemljama EU.

Govoreći o smanjenju javnog duga, Vučić je u proteklih godinu dana više puta izjavljivao da je u aprilu 2014, kada je on postao premijer, javni dug bio oko 77 odsto BDP, dok je u tom trenutku javni dug je zapravo bio 62,5 odsto, da bi na kraju godine dostigao 70 odsto BDP.

Izvor: Beta

Ostavite komentar