POLITIKA VAŠ GLAS

Porodična saga o „dedi i unuku“: Pravda je spora, ali dostižna- Vučićev deda hteo da krene na konju prema Rusiji, a sad unuk dobija orden VIDEO

Istorija pre VUČIĆA: Isti orden dobili predsednici Tadžikistana, Turkmenistana, Bogoljub Karić, fudbaleri…

Porodična saga o „dedi i unuku“: Pravda je spora, ali dostižna- Vučićev deda hteo da krene na konju prema Rusiji, a sad unuk dobija orden

Iako je Orden Aleksandar Nevski, koji su svojevremeno dobili Nikola Pašić i kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, nekada bio najviše odličje, ukinut je 1917. godine od strane komunista. Ponovo je uspostavljen 1942, ali kao orden za zasluge Crvene armije, pa suspendovan raspadom SSSR i opet ustanovljen 2010. godine od strane Dmitrija Medvedeva kao niže odlikovanje. Dakle, Vučić nije dobio isti orden (najviši) kao Pašić i kralj Aleksandar, kako režimski mediji uporno „spinuju“.

Najviši orden Ruske federacije je orden Andreja Prvozovanog, koji je ČAK ČETIRI STEPENA IZNAD ORDENA KOJI DOBIJA ALEKSANDAR VUČIĆ, a to odlikovanje je pre nekoliko godina dobio predsednik Republike Kine Si Điping.
Za samo osam godina, od 2010. godine, „Vučićev orden“ kako ga režimski mediji zovu, odnosno Orden Aleksandar Nevski, dobilo je čak nekoliko stotina osoba (Rusa i stranaca) za različite zasluge. Među njima je i Bogoljub Karić, koji je izbegao da potvrdi onu nezvaničnu informaciju koja se pojavila u medijima.

Takođe, pre Vučića isti orden su dobili predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog se nagrađuju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari, javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom, prenosi Srbin.info.

Na primer prošlog leta Putin je nagradio trenera i igrače — nekima je dao orden„Aleksandar Nevski“, a drugima Orden časti što je objavio i Sputnik.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio u Katarininoj sali Kremlja državne nagrade igračima i treneru reprezentacije Rusije u fudbalu.
Između ostalog, Ordenom Aleksandra Nevskog nagrađeni su trener Rusije Stanislav Čerčesov, a Ordenom časti — kapiten reprezentacije, golman Igor Akinfejev i odbrambeni igrač Sergej Ignaševič. „

Pres-služba Kremlja saopštila je da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o odlikovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država.

Ocu Anđelku najviše „zaigralo“ srce iako je orden važan i za Srbiju i za narod, otkrio je Selaković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovan je Ordenom Aleksandra Nevskog u Rusiji. Taj orden dodeljuje se od 1725, a prvi koji ga je dobio bio je Petar Veliki, i to posthumno. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže za RTS da to odlikovanje svedoči o ugledu Srbije, ali i o ugledu predsednika Vučića.

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlikovanje Aleksandra Nevskog važno za Srbiju, ali i za predsednika i njegovu porodicu.
„Ovo odlikovanje ima neverovatno zanimljivu istoriju – osnovala ga supruga Petra Velikog, carica Katarina Prva, a onda su ga komunisti ukinuli, da bi ga Staljin opet obnovio jer je ugled tog odlikovanja kod ruskog naroda bio veliki“, rekao je Selaković.

Vučićeva skromnost je dirljiva, ali mu je drago što prima orden Aleksandra Nevskog 

Napomenuo je da Aleksandar Vučić nije sklon pridavanju velike pažnje priznanjima i odlikovanjima, jer svako ko, kako kaže, „daje sve od sebe računa na uspeh“, ali mu je zbog tog odlikovanja veoma drago.

Posebnost tog odlikovanja za predsednika, zajedno sa Ordenom Republike Srpske na ogrlici, jeste to što svedoči o ugledu Srbije u svetu, u Rusiji, ali i ugledu našeg predsednika, rekao je Selaković.

„Ekonomskim reformama, fiskalnom konsolidacijom, podizanjem države, ali i čuvanjem neutralnosti i nezavisnosti Srbije, njenim jačanjem, upisao je sebe u istoriju“, kaže Selaković.

Naveo je i reči predsednika Vlade Bugarske Bojka Borisova, koji je, kako kaže Selaković, rekao da je „za sve ovo potrebno nešto što ima Aleksandar Vučić – velika leđa“, koja su, dodaje Selaković, „u stanju da podnesu i napade, pljuvanja, neutemeljene kritike“.

Napominje da je Vučić uspeo da zadrži vojnu neutralnost, da nije za ulazak u NATO, ali ni za uvođenje sankcija Rusiji, da je za evropski put Srbije, ali da jača odnose i sa Moskvom i Pekingom.

Porodična saga o „dedi i unuku“

„Naravno da je ovo veoma važno za naš narod, našu Srbiju, a kada je reč o ličnom odnosu daću sebi za pravo da kažem da nikome nije zaigralo srce zbog toga kao što je predsednikovom ocu Anđelku Vučiću. Verovatno je to i zbog porodične istorije, zato što je njegov otac, koga su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu, pre svoje pogibije hteo da na svom konju ode u Rusiju. U takvoj porodičnoj sagi, njegov unuk danas dobije odlikovanje Svetog Aleksandra Nevskog i to ne od bilo koga već od predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina“, rekao je Selaković.

Povodom pojedinih navoda o lošem ličnom odnosu dvojice predsednika, Selaković je rekao da o tome mogu da govore ili neupućeni ili, kako kaže, politički spekulatni.

Ističe da je Vučić prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio ovo odlikovanje i da bi, ukoliko predsednik Putin prilikom posete Srbiji 17. januara uruči Orden Vučiću, to bila dodatna počast.

Što se tiče predstojeće posete, generalni sekretar predsednika Srbije kaže da su pripreme u jeku i da je ta poseta još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i velikog uvažavanja srpskog državnog vrha, navodi RTS.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                            Foto:Screenshot

Ostavite komentar