POLITIKA REGION

Ivanić: Ne prihvatam izborni rezultat, sve dok se ručno ne prebroje svi glasovi

Ivanić: Ne prihvatam izborni rezultat, sve dok se ručno ne prebroje svi glasovi

Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata pobedu na izborima za Srpskog člana Predsedništva BiH proglasio je još sinoć, ali njegov protivkandidat iz Saveza za pobedu, dosadašnji član Predsedništva Mladen Ivanić ne želi da prihvati izborne rezultate, sve dok Centralna izborna komisija (CiK) BIH ne izvrši ponovno prebrojavanje svih glasova na biračkim mestima u Republici Srpskoj.

Ivanić je rekao da su se na jučerašnjim izborima desile neobjašnjive nelogičnosti glasanja u pojedinim mestima u Republici Srpskoj, posebno onim gde vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potpunu kontrolu nad svim segmentima političkog i javnog života.

„Tražimo ručno prebrojavanje svih glasova na svim biračkim mestima ili bar onima na kojima su se pokazale te nelogičnosti. Nemoguće je da budu tako drastična odstupanja u glasanju za kandidate Saveza za promenu i da pobedimo u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Ugljeviku… a da drastično izgubimo, recimo, u Zvorniku i Trebinju“, rekao je Ivanić.
On je naveo da postoje mnogobrojni dokazi o kupovini glasova, trgovini glasovima, manipulacijama, kao i ucenama koje je na prošlim izborima koristio vladajući SNSD.

Prema njegovim rečima, razlika između njega i kandidata SNSD-a Milorada Dodika je oko 60.000 glasova.

Ivanić je naveo da je spreman da prizna poraz, ako ponovno ručno brojanje glasova pokaže da je izgubio.

On je rekao da se ponovnim brojanjem mogu utvrditi sve nepravilnosti, tako što će se upoređivati serijski brojevi glasačkih listića s pojedinih biračkih mesta, kako bi se utvrdilo da li su oni popunjavani na licu mesta ili su naknadno ubacivani.

„Smatram da CIK BiH treba da pokaže sposobnost i uradi taj posao, da bismo bili načisto, jer je sam izborni proces dugo godina kompromitivan“, kazao je Ivanić na konferenciji za novinare.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović takođe je rekao da Savez za pobedu ne prihvata rezultate izbora, koji su „puni nelogičnosti, malverzacija, ucena, kupovine glasova, otvorenih i tajnih pretnji“.

On je najavio da će PDP u zakonskom roku uputiti prigovor CIK-u BiH za ponovno ručno brojanje glasova, jer je postojeći izborni rezultat „narušavanje fer i demokratskog izbornog procesa“ i da je u mestima gde su kandidati SzP-a ostvarili loš rezultat vladajući SNSD imao potpunu kontrolu nad biračkim odborima.

„U pitanju je obesmišljavanje izbora i samog demokratskog procesa i konačno mora nešto da se uradi“, rekao je on.

Milorad Dodik pobedu je proglasio još sinoć kada je rekao da je Ivanić dobio 250.000 glasova i da je ta razlika nedostižna.

Dodik: Tražiću zastavu RS tamo gde sam ja

Milorad Dodik je danas na pitanje koja je prva stvar koju će uraditi kada dođe u Predsedništvo BiH rekao da će najpre sačekati zvanične rezultate.

 „Sačekaću zvanične rezultate, sačekati parlament da položim zakletvu. Želim da se Pravilnik promeni u delu člana Predsedništva RS. Ukoliko ne bude naše zastave RS, ne vidim razlog da se tamo pojavljujem. To je moj apsolutni zahtev. Tražiti ću promenu pravilnika, da se zastava RS pojavljuje svugde gde sam ja“, naveo je Dodik.
On je najavio nameru da napravi zajednički blok sa svim srpskim strankama „i da imamo sigurnih 10 stranaka u Parlamentu“.

Dodao je da će napraviti partnerstvo sa HDZ-om i sa strankom „koja bude većinska kod Bošnjaka“.

„Napravićemo partnerstvo sa HDZ-om, ne vidim zašto ne bi bio strukture Saveta ministara i rukovodstva Parlamenta. Ako SDP bude većinski kod Bošnjaka, biće SDP, ako bude SDA, nemam ništa protiv. Ja to ne mogu da biram, bitno nam je da imamo čvrstu politiku koja će se tamo voditi“, naveo je Dodik.

Željka Cvijanović
CIK: Cvijanovićeva vodi ispred Govedarice za predsednika RS

„Kandidatkinja koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović osvojila je 265.751 glasova ili 47,50 odsto glasova, pokazuju posljednji preliminarni podaci Centralne izborne komisije BiH na obrađenih 1.954 od 2.240 glasačkih mesta u RS, prenosi N1 BiH.

Na osnovu obrađenih 87,23 posto biračkih mesta, kandidat Saveza za pobedu Vukota Govedarica dobio je 238.993 glasa ili 42,72 odsto. Za potpredsednika RS-a iz bošnjačkog naroda najviše glasova osvojio je Ramiz Salkić iz koalicije Zajedno za BiH – 15.074 ili 2,69 odsto.

Iz hrvatskog naroda najviše glasova dobio Josip Jerković iz koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS 1.848 ili 0,33 odsto.

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) i kandidat Saveza za pobedu za predsednika Republike Srpske Vukota Govedarica izjavio je danas u Banjaluci da ne priznaje rezultate izbora održanih juče i da traži da se utvrdi prava istina.

„Imam osnova da sumnjam da su izbori pokradeni i nisu završeni sve dok se ručno ponovo ne prebroje svi glasački listići“, rekao je on novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na veće gradove poput Zvornika, Gradiške i još nekih mesta.

On je naveo da je na 87,23 odsto obrađenih biračkih mesta „veoma dramatična situacija“, kao i da ima oko 41.000 nevažećih glasačkih listića.“

Izvor: Insajder Foto: Screenshot

Ostavite komentar