POLITIKA

Ivo Josipović: Srbija ne može u EU ako ne prizna Kosova

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske znatno lošiji nego pre nekoliko godina i poručio da je Tribunal u Hagu bar za deo zločina doneo pravdu. Naveo je da Srbija ne može u EU bez priznanja Kosova.
Foto: Screenshot/ Youtube, N1

Josipović je za list „Danas“ rekao da su u vreme njegovog i mandata bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića učinjeni značajni pomaci u poboljšanju odnosa dve zemlje, ali da smo trenutno svedoci kako predsednici obe države koriste svaku priliku za „podbadanje i podizanje tenzija“.

– U obe zemlje imamo retroproces rehabilitacije i slavljenja poraženih pronacističkih snaga, ustaša i četnika. Mediji, navijači, komentatori raznih vrsta, svi sekundiraju huškaškim politikamaJednom rečju, pokazalo se da neki dosegnut bolji nivo odnosa nije zauvek i da zavisi od trenutnih  politika koje prekogranična prepucavanja i raspirivanje niskih strasti populistički koriste za unutrašnju politiku – rekao je Josipović za „Danas“.

Upitan da li će Hrvatska kočiti ulazak Srbije u Evropsku uniju, on je odgovorio da to ne bi trebalo da se dogodi i da veruje da će „prevladati zdrav razum“, jer bi članstvo Srbije podiglo sigurnost regiona i ojačalo ekonomije dve zemlje.

Josipović je ocenio i da Srbija ne može da postane članica EU, ukoliko ne prizna Kosovo.

– Ulazak Srbije bez da prizna Kosovo, značilo bi da Kosovo nikada neće biti članica EU. Takva redukcija projekta ujedinjene Evrope najvećem broju sadašnjih članica EU nije prihvatljiva – kazao je on i dodao da se nada da će obe države što pre ući u EU.

Govoreći o radu Haškog tribunala, Josipović je kazao da su njegova očekivanja bila veća od ostvarenih rezultata, ali da taj sud možda nije mogao bolje da radi uz opstrukciju koja se dešavala.

– Neki su nepotrebno optuženi i kasnije pušteni, drugi, iako zaslužuju međunarodnu osudu, izmakli su pravdi. S druge strane, Hag je barem za deo zločina doneo pravdu – rekao je Josipović i dodao da je za njega presuda generalu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor za zločine u BiH bila očekivana.

– Presuda je potpuno očekivana i realno odslikava Mladićevu ulogu u ratu u BiH. Nažalost, zločini koje je počinio u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni presudom – rekao je bivši hrvatski predsednik.

Izvor: Vesti online

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar