POLITIKA

Iz EU (i SAD) dobijamo najviše novca i tu su nam, stoga, NAJVEĆI DUGOVI! A poveriocima ne možete reći NEĆU, a da ne ostanete bez zaloga! Pitanje je samo šta je zalog?

Predavanje komesara za proširenje EU Johanesa Hana za predstavnike OCD u Srbiji

SLABI VITAMINI ZA EVROKUSCE!

Ekološki pokret Vrbasa, danas je u hotelu Metropol u Beogradu, uz svoje partnere – CEKOR iz Subotice i Unekoop iz Paraćina, a u okviru radne grupe Konventa za otvaranje poglavlja 27 – životna sredina, prisustvovao predavanju evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, namenjenog predstavnicima civilnog društva u Srbiji, pod nazivom „EU-Srbija, Strateško partnerstvo za budućnost“!

Predavanje je ispratio i veći broj ambasadora zemalja EU!

„Ne postoji ograničenje brzine na autoputu ka članstvu u EU, ali kvalitet mora doći pre brzine! Kvalitet su reforme, naročito u oblasti vladavine prava! Vladavina prava i nezavisno pravosuđe, transparentne javne uprave ide ruku pod ruku sa ekonomskim razvojem“, – istakao je Han. Prema njegovim rečima, nepristrasnost i efikasnost pravosuđa, zatim unapređenje borbe protiv organizovanog kriminala, bolja životna sredina, sloboda izražavanja… veliki su izazovi ispred Srbije, ne samo radi njega ili kao uslugu Briselu, već radi nas samih…

Ostalo pročitajte u drugim medijima!

Radi ovoga, jel’te, nismo morali paliti za Beograd! Mogli smo to udobno ispratiti na malim ekranima ili na neki drugi foteljski način! Motivacije za izgaranje u svom poslu imamo dovoljno u gadostima oko sebe, koje nam zagorčavaju život, a parola nam je sasvim dosta!

Evropa nema alternativu! I to nam je sasvim jasno! Iz Evrope (i SAD) dobijamo najviše novca i tu su nam, stoga, najveći dugovi! A poveriocima ne možete reći, neću i ne mogu, a da ne ostanete bez zaloga! Pitanje je samo šta je zalog?! Obzirom na veličinu duga, kojeg nećemo, niti možemo skoro vratiti, zalog može biti samo nešto jako vredno! Tržište ovog ili onog, jeftina radna snaga, izvorišta, HS DTD, prolaz za GMO, prostor za naseljavanje nekoga… sve zajedno!?

Pa zašto bi smo onda rekli NE!? Zašto sebi život još više da zagorčamo?

Danas smo u Metropolu još jednom osetili zašto!

U Evropu možemo samo sa zatvorenih svih 35 poglavlja! Nema izuzetka! Pa ni ono 31 – zajednička spoljna i bezbednosna politika, koje, između ostalog, znači: Ako EU daje sankcije Rusiji – i Srbija se mora priključiti! Ako EU posmatra Kosovo kao nezavisni državni entitet – i Srbija mora promeniti dioptriju!

No, razum i emocije retko kada mogu zajedno! Naročito u Srba!

Da li zbog toga, podrška građana za EU integracije sve više pada, a mi na ovo nećemo previše misliti ako želimo ujutro da odemo na posao!

Jer za sada u Srbiji ne vidimo drugi autoritet koji će pokrenuti životno potrebne reforme i pozitivne promene, osim EU!

Odlazak na ovaj događaj podržan je Projektom „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu“, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA). Aktivnost je podržana i od strane kompanije Sunoko i lokalne samouprave.

Autor: Ratko Đurđevac

 

 

 

 

Izvor: EKOLOŠKI POKRET VRBASA

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar