POLITIKA

Janković: Ambasador mi je rekao da moram sarađivati sa Vučićem oko „unutrašnjeg dijaloga“. Ja sam rekao da ne moram!

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da je tehnička saradnja PSG-a moguća sa svim opozicionim organizacijama na stvaranju uslova za slobodne izbore, a najbliža politička saradnja samo sa strankama istih ili sličnih vrednosti, ali ne i utapanje u organizicju u kojoj su svi isti.

Foto: Screenshot/ Youtube

„A sa ovim režimom ni na jednom pitanju, sem možda u odbrani zemlje od spoljnog agresora, ako se tako nešto desi, ne može se sarađivati“, rekao je Janković na prvoj skupštini PSG-a.

On je podsetio na saradnju sa DS na predsedničkim izborima i rekao da je ona trajala do momenta kad je dotadašjne rukovodstvo DS „otvoreno opkazlao nameru da sa režimom radi na promenama Ustava“.

„Bez sumnje, želimo saradnju sa DS, ali sa DS koja je prošle grehe i ljude koji su ih skrivili stavila iza sebe i okrenula se budućnosti Srbije“, rekao je Janković.

Kako je rekao, PSG želi i saradnju sa nacionalno orijentisanim oprganizacijama, ali na drugačiji način i naveo primer saradnje sa Narodnom strankom.

Naveo je i da je na jednom od sastanaka, pitao gde oni, kao kandidati za nekakav savez, vide Srbiju, na istoku ili zapadu, i poručio da EU, čak i SAD sada vide ineteres u stabilnom Balkanu.

„Mislim da je nekome na istoku u nacionalnom, geostrateškom inetersu da ima trn u peti Evrope, i taj trn je Balkan. Dakle, nestabilnost. A u našem interesu je stabilnost“, rekao je Janković.

Takođe, naveo je i da postoje opozicione organizacije sa kojima nema mesta saradnji, jer nemaju šta da traže sa „ultranacionalistima, ekstremistima…, čak i ako hoće da smene Vučića“.

Naveo je da PSG želi savez evropskih zemalja, ali da ne želi da u tom naporu da uđemo u Evropu, sluša baš sve što se kaže.

„I kada mi ambasadori ponovo budu rekli – moraš Saša, a kazali su mi to za unutrašji dijalog. Četiri ambasadora, najmoćinijih, u roku od pola sata razgovarali su sa mnom, jedan od njih mi je rekao – Saša, moraš. Ja sam rekao da ne moram“, rekao je on.

Podsetio da PSG u Skupštini Beograda ima osam odbornika, ali da će oni, ako ta skupština zaliči na Skupštinu Srbije, „koja nije predstavnički domm već pozornica za cirkuskse predstave organa vlasti“, napustićemo gradski paralament, a odbornici će rad nastaviti spolja.

Na kraju obraćanja, Janković je, misleći da su svi novinari već napustili salu, ispričao da je pre beogradskih izbora, u razgovoru sa Vukom Jeremićem i Draganom đilasom, predložio da podele odgovornost – 30 odsto svako od njih trojice, a deset odsto svi ostali.

„Jedan od njih me je pitao zašto tako, jer nemaju svi po 30 odsto, velike su razlike, ali sam ja rekao da treba da pokažemo zajedništvo i solidarnost“, rekao je Janković i dodao da bi po tom dogovoru 30 odsto skromnog novca od učešća u radu gradske skupštine trebalo da pripadne PSG-u.

Naveo je, međutim, o da veruje da je neko napravio previd i prijavio svoj račun kao račun na koji će sav novac stizati, da još uvek razgovori o tome da 30 dosto novca ide PSG-u nisu urodili plodom, te „da se neko od partnera premišlja da li će nam dati 30 odsto“.

Izvor: Blic

Ostavite komentar