POLITIKA VESTI

„Jedan napravio Vučiću stranku, drugi mu je služio, a treći deli njegove stavove“ – Zoran Živković o skupu opozicije na Trgu

Skup opozicije bio bez ideje, programa i cilja

Foto: Screenshot/ Youtube, Lični stav

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je danas u razgovoru za Insajder da u sredu uveče nije prisustvovao skupu opozicije na Trgu Republike, jer je „sazvan ad hoc, bez ideje, programa i cilja“.

„Mi možemo da šetamo svaki dan, ali to nema nikakve veze s ozbiljnom političkom borbom“, smatra Živković.

Ako je smisao okupljanja opozicije protivljenje Vučićevoj inauguraciji, objasnio je Živković, onda je trebalo protestovati u trenutku njenog dešavanja, a to je bilo između 10 i 12 sati, kada je Nova stranka i bila na ulici zajedno sa pripadnicima protesta „Protiv diktature“.

Prema oceni Živkovića, na skupu opozicije bili su prisutni oni među kojima je „jedan napravio Vučiću stranku, drugi mu je služio, a treći deli njegove stavove“.

Upitan da li iz činjenice da se nije pridružio opoziciji, treba čitati i nespremnost na buduću saradnju na, na primer, beogradskim izborima, Živković je odgovorio da je spreman na saradnju. „Ozbiljna saradnja, međutim, podrazumeva jasno definisan plan, ciljeve, dinamiku, a ne „slikanje u belim košuljama sa zavrnutim rukavima, uz grljenje“, ukazao je Živković.

„Nova stranka je lakmus aktivnog opozicionog delovanja“, smatra Živković, dodajući da su  neskriveno protiv režima i da su njihovi programski ciljevi kristalno jasni.

Nejasan stav Saše Jankovića

Odgovarajući na pitanje da li se Nova stranka i pokret Saše Jankovića distanciraju jedni od drugih, Živković je odgovorio da Janković ne spada u grupu ljudi koja „javno ili tajno sarađuje sa Vučićem“.

Živković je, međutim, primetio da je Janković prvo rekao da vidi Novu stranku u svom pokretu, a potom, da u pokretu nema mesta za političke stranke. „U tom smislu njegov stav nije jasan, ali sam siguran da ćemo razgovarati“, naglasio je Živković.

On smatra da je zajednički nastup opozicije na beogradskim izborima „neophodnost, jer su izbori za Grad Beograd jedna od retkih šansi da se počne sa promenom režima u zemlji“.

„Ali da bi do saradnje došlo, treba da prestanemo sa besmislenim izjavama i ‘after parti’ manifestacijama i konkretno definišemo jasne i precizne ciljeve“, rekao je Živković.

On ne vidi Novu stranku u savezu sa Dverima ili sa Vukom Jeremićem, jer smatra da mera saradnje moraju biti ideološki, a ne lični stavovi.

Izvor: N1/ Insajder

Ostavite komentar