POLITIKA SRBIJA

Jeremić: U rukovodstvu Srbije ne znam ko nije ucenjen

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić poručio je na sednici Glavnog odbora stranke da je neprihvatljiva stolica u Ujedinjenim nacijama za Kosovo. On je rekao i da se u Srbiji događa „srastanje države i organizovanog kriminala“.
Foto: Screenshot

Jeremić tvrdi da je to prožimanje počelo sa severa Kosova, kada se odatle država povukla i zavladao organizovani kriminal.

„Država je odlučila da suspenduju institucije i dozvoli kriminalu da ih zameni“, rekao je Jeremić koji tvrdi da su strukture sa severa Kosova počele da funkcionišu u drugim delovima Srbije.

Dodao je da je „Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj se likvidiraju opozicioni politički lideri“ i naglasio da se od 2003. godine i ubistva Zorana Đinđića, nije dogodilo „visokoprofilno političko ubistvo“ sve do 2018. godine, kad je ubijen Oliver Ivanović.

Neprihvatljiva stolica u UN za Kosovo

Jeremić je poručio da je za Narodnu stranku nerihvatljiva stolica u Ujedinjenim nacijama za Kosovo, navodeći da bi uz malo diplomatske umešnosti to moglo da se izvede, a da se Srbija ne konfrontira s onima koji imaju suprotan stav od tog.

„Da li je ova vlast u stanju to da učini ne znam, a razlika je da li je neko ucenjen ili ne. U Narodnoj stranci nema ucenjenih, a u rukovodstvu Srbije ne znam ko nije ucenjen“, rekao je Jeremić.

On je upozorio da ukoliko vlast isporuči kosovsku nezavisnost članstvom u UN, a niko je u tome ne spreči, sledeća na redu mogla bi da bude Republika Srpska.

Vlast nema „plan B“

Jeremić je rekao i da „odgovorno tvrdi“ da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio razmenu teritorije i da je dobra vest što je međunarodna zajednica tu ponudu odbila, ali je loša vest što ne odustaju od mesta za Kosovo u UN.

„Vlast nema ‘plan B’ i neće dobiti ništa zauzvrat. Mislim da ono što nas čeka na kraju ove godine je da vlast ispuni obećanje ili nas očekuje potpuna promena međunarodnog okruženja u kontekstu Srbije i zapadnog Balkana“, rekao je Jeremić.

Naša jednačina je puna nepoznatih, a jedan deo neopznatih nije domaćeg porekla, ocenio je on i odbacio tvrdnje Vučića da su najpogubnije stvari za pitanje Kosova počinjene u proteklih deset godina.

Jeremić je podsetio na 1998. i 1999. godinu i „tadašnju politiku današnje vlasti“, bombardovanje Srbije, ukazujući da je to „najtragičnija i najpogubnija“ stvar koja se dogodila Kosovu i Metohiji.

Nastavak saradnje s Jankovićem i Đilasom, proširiti blok

Jeremić je, govoreći o beogradskim izborima, ocenio da je to bio dubinski zemljotres koji je doneo cunami u kojima su mnoge stranke, koje su bile srž demokratije decenijama, nestale.

Jeremić je podsetio da se Narodna stranka zalagala za jedinstvo i zajednički nastup opozicionih stranaka.

On je istakao da se zalaže za nastavak saradnje sa glavnim partnerima na beogradskim izborima, Pokretom slobodnih građana i Draganom Đilasom, ali da smatra da taj format treba da bude ojačan i proširena, „ali ne sa svakim“.

„Ova borba nije sprint, već maraton“, rekao je Jeremić.

SPS: Jeremićeva izjava o Kosovu „licemerna“

Socijalistička partija Srbije (SPS) ocenila je kao „krajnje licemerno“ da bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić napada aktuelnu vlast zbog Kosova i Metohije jer je u vreme njegovog „ministrovanja i vladavine njegove stranke“ Priština jednostrano proglasila nezavisnost.

Reagujući na Jeremićevu kritiku politike aktuelne vlasti prema Kosovu i Metohiji, SPS je u saopštenju navela da nisu aktuelni predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, prebacili dijalog u EU sa UN-a, već da su to uradili bivši predsednik države Boris Tadić i Vuk Jeremić.

Povodom Jermićeve ocene da je najpogubnija bila politika iz 1998. i 1999. godine koju je vodila sadašnja vlast, a koja je dovela do bombardovanja zemlje i povlačanja države sa sopstvene teritorije, SPS je podsetila Jeremića da je „bombardovanju prethodio incident u Račku i ultimatum iz Rambujea da se Srbija saglasi sa referendumom o nezavisnosti za dve godine“.

„Nijedna vlast to ne bi prihvatila. Lagali su narod 2000. godine da je Kosovo demokratsko pitanje i da će posle pada (Slobodana) Miloševića sve biti u redu. Evo, Miloševića nema, a Kosovo je i dalje aktuelan problem, jer je u pitanju višedecenijski separatistički velikoalbanski pokret“, naveli su socijalisti.

SPS je poručila da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti će Kosovu dati stolicu u UN-u, ističući da se bore da određeni broj država povuče priznanje Kosova.

Izvor: Fonet, N1

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar