Jeremić: Vučić preko Blera traži podršku SAD za "razgraničenje" dok Nebojšin otac prodaje pružje Arapima
POLITIKA

Jeremić za „Mond“: Vučić je odgovoran za sramotu Srbije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić istakao je u autorskom tekstu za francuski dnevnik „Mond“ da je Srbija „lider stabilokratskih tendencija“ na zapadnom Balkanu i da odgovornost za tu sramotu snosi predsednik države Aleksandar Vučić, koji od sutra boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj.

Foto: www.jeremic.rs

„Alternativa stabilokratiji na zapadnom Balkanu je jasna – svesrdno angažovanje na izgradnji istinski demokratskih društava predvođenih odgovornim vlastima, društava koja će sve više ličiti na evropska i blisko sarađivati sa EU, nezavisno od toga da li će, i kada, proširenje Unije ponovo postati aktuelno“, naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da autokratske režime u regionu predvode reakcionarni vlastodršci koji tvrde da obezbeđuju stabilnost, pretvarajući se da se zalažu za procese evropskih integracija, dok u stvarnosti koriste brutalna sredstva za opstanak na vlasti, nespojiva sa poimanjem moderne Evrope.

Politikolozi su takav način vladavine nazvali „stabilokratija“, a u njene najvažnije karakteristike spadaju propagiranje partijskog jednoumlja, oslonjenost na kleptokratske strukture, značajne izborne nepravilnosti, čvrsta kontrola medija, demonizacija i klevetanje političkih protivnika, naveo je Jeremić.

On je dodao da stabilokratiju karakterišu i bliska saradnja sa organizovanim kriminalom, zloupotreba državnog aparata u cilju sticanja političke koristi, gušenje osnovnih građanskih prava i sloboda, degradacija parlamentarne debate i fabrikovanje lažnih kriza, sa namerom da se ograniči vladavina prava i nezavisnost državnih institucija.

Jeremić je istakao da su pogledi onih koji se zalažu za demokratsku budućnost Srbije danas usmereni ka Francuskoj, kao što i priliči prijateljstvu koje seže vekovima unazad.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u svom istorijskom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu saopštio da podržava povezivanje Balkana sa Evropom, ali je naglasio da će dalje proširenje Unije biti moguće tek nakon okončanja njenih suštinskih unutrašnjih reformi, koje bi za rezultat imale čvršću integraciju i bolje funkcionisanje, naveo je Jeremić.

Jeremić je istakao da Makronova iskrenost zavređuje duboko poštovanje, jer odražava njegovu državničku brigu za budućnost EU, dok se istovremeno jasno stavlja do znanja da transformacija država zapadnog Balkana u uređena evropska društva ostaje zajednički prioritet.

Time se odlučno baca rukavica u lice onima koji bi da region pretvore u tampon zonu između EU i Bliskog istoka, pretvarajući se da je sve i dalje u najboljem redu u našem delu sveta, naveo je Jeremić.

On je zaključio da bi nastavak takvog pretvaranja bio izuzetno štetan, jer bi neminovno produbio jaz između regiona i EU i dugoročno unazadio evropsku perspektivu zapadnobalkanskih država.

Ostavite komentar