POLITIKA

Jerkov: Situacija u Skupštini Srbije je mnogo gora od one koju je Mekalister naveo u svom izveštaju

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov rekla je da se plaši da je situacija u Skupštini Srbije mnogo gora od one koju je izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister naveo u svom izveštaju o Srbiji.

Foto: Printscreen/ NSPM

Reagujući na ocenu Mekalistera da „srpska skupština ne ispunjava svoju ulogu kontrole izvršne vlasti“, Jerkov je za agenciju Beta rekla da Skupština pored toga što ne kontroliše izvršnu vlast, ne obavlja ni zakonodavnu funkciju.

„Skupština ne samo da više nema kontrolnu funkciju već ne obavlja ni zakonodavnu funkciju“, kazala je ona i dodala da je razlog za to taj što „Skupština već sedam meseci nema raspravu u pojedinostima jer Srpska napredna stranka opstruiše raspravu o amandmanima, podnoseći sulude amandmane na sve predloge zakona još od decembra“.

Ona je dodala da izvršna vlast i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaju „strašnu dominaciju nad Skupštinom Srbije“, a da bi trebalo da bude obrnuto.

 „Skupština bira Vladu i u Skupštini sede predstavnici građana i Vlada za svoj rad odgovara Skupštini. Kod nas je obrnuto jer imamo strašnu dominaciju izvršne vlasti. Sada kada je Vučić izabran za predsednika Srbije, mi imamo i strašnu dominaciju predsednika nad Skupštinom“, istakla je Aleksandra Jerkov.

Prema njenim rečima, ovo nije prvi put da Evropski parlament, Evropka komisija i evropski zvaničnici kritikuju Skupštinu Srbije zbog toga što se nalazi u podređenom položaju u odnosu na Vladu.

„Ja verujem i znam da i Vučić i SNS trpe ozbiljne kritike u EU zbog toga šta rade sa Skupštinom“, kazala je Jerkovljeva i dodala da se zbog građana Srbije mora pronaći način da Skupština profunkcioniše i da obavlja sve funkcije koje joj pripadaju po Ustavu i zakonima.

Izvor: N1

Ostavite komentar