POLITIKA

Jovanović: Obećanje Vučića Angeli Merkel ima veću snagu od interesa Srbije

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Tirana-Drač nije interes Srbije

Foto: DSS

Samo oni koje odlikuje državnička neogovornost i geopolitički diletantizam mogu da u sadašnjim političkim okolnostima donesu odluku o učešću Srbije u izgradnji auto-puta Niš-Priština-Tirana-Drač.

Iako nije u interesu Srbije, a koštaće građane oko 800 miliona evra, ubrzano se radi na realizaciji ovog projekta, koji je Aleksandar Vučić obećao nemačkoj kancelarki Merkel još 2014. godine u Berlinu tokom prvog samita Zapadnog Balkana.

Ovim projektom se ostvaruje interes Albanije, a ne Srbije: obezbeđuje se povezivanje albanske luke Drač i Tirane sa koridorom 10, odnosno infrastrukturna povezanost Albanije sa centralnom Evropom . Zbog toga nikada ranije, pa ni poslednjom Strategijom razvoja železničkog, drumskog, vodnog, vazdušnog i intermodalnog transporta nije utvrđen kao prioritet Srbije.To nije auto-put „Mira“, kako ga naziva Zorana Mihajlović, već bi mnogo tačniji naziv bio auto-put „Velika Albanija“.

Očigledno je da su volja jednog čoveka i njegovo obećanje Angeli Merkel veće snage od interesa Srbije.

Interes Srbije je infrastrukturno povezivanje Beograda sa Banja Lukom i Crnom Gorom i putno premrežavanje Srbije kojim bi se omogućio ravnomerniji regionalni razvoj, popravili uslovi za život stanovništva u rubnim delovima Srbije i zaustavlja njihova depopulacija

Informativna služba DSS 14.7.2018.

Ostavite komentar