Kineski premijer Vučiću: Srbija i Kina "večni prijatelji"
POLITIKA

Kineski premijer Vučiću: Srbija i Kina „večni prijatelji“

Kineski premijer Vučiću: Srbija i Kina „večni prijatelji“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se poslednjeg dana posete Kini sa premijerom te zemlje Li Kećijangom koji ga je u državnoj rezidenciji u Tjenđinu dočekao pozdravom na srpskom jeziku.

„Dobro došli“, rekao je kineski premijer Vučiću dok su se rukovali.

Vučić je izjavio da mu je Li Kećiang rekao da su Srbija i Kina „večni prijatelji“ i da su takvi odnosi potvrđeni u teškim vremenima.

Vučić je posle sastanka sa Kećiangom u Tjenđinu rekao da su dve strane po svim političkim pitanjima izrazile podršku jedna drugoj, ali i da je kineski premijer prvi put „snažno“ rekao da bi Kina volela da i u budućnosti vidi „samostalnu, nezavisnu, jaku“ Srbiju.

„To je ogromna čast za našu zemlju. Ja sam izrazio Kini zahvalnost kada je reč o međunarodnim, ali i ljudskim odnosima, rekao sam da ćemo uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su učinili za nas ne samo u vezi Železare već i 1999. godine i svaki put u savremenoj istoriji Srbije“, kazao je Vučić.

On je ocenio da je Srbija od 2014. godine uspela da uspostavi najbolje moguće odnose i sa onim državama koje nisu uvek u najboljim odnosima sa SAD i EU, navodeći da takva politika daje „veoma dobre rezultate“.

„Kada smo osmišljavali politiku krajem 2013. i početkom 2014, znajući da moramo da sprovedemo teške reforme, znali smo da Srbiju moramo postaviti kao zemlju koja neće okretati leđa prijateljima kada je njima teško. Jedina smo zemlja u Evropi, uz BiH, koja nikakve sankcije nije uvodila Rusiji, ali smo i ostali na evropskom putu“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je prehodno prisustvovao otvaranju letnjeg Svetskog ekonomskog foruma u kineskom gradu Tjenđinu, posle čega se sastao s guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije „Hbis“, vlasnikom Železare u Smederevu.

Izvor: Tanjug, Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Ostavite komentar