POLITIKA

Ko je veći protivnik opozicije – sujeta ili vlast?

Opozicija odbrojava dane do beogradskih izbora. To će, kažu, biti prva prilika da naprednjacima u gradu „izađu na crtu“. Da li će dotad uspeti da se ujedine ili će ih sujete u tome sprečiti, po ko zna koji put?
Foto: Screenshot/ N1

Gde su i šta, uoči beogradskih izbora, rade lideri takozvane proevropske opozicije i gde su im i šta rade sujete? Baš sujete i sve „programske razlike“, uz prašinu sa cipela, morali bi da ostave na otiraču ukoliko bi rešili da se udruže, konstatuje akademik Dušan Teodorović na društvenoj mreži.

„Jedna lista je jedini način da pobedimo zlo u Beogradu”, poručuje on.

Uz sliku s petoktobarskih demostracija, akademik poziva na ujedinjenje demokrate, Novu stranku, Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, Naradonu stranku Vuka Jeremića, Socijaldemokratsku stranku, Pokret Dosta je bilo, Inicijativu Ne da(vi)mo Beograd, ali i Pokret Protiv diktature.

Jeremić kaže da je pozvao Teodorovića i da mu je rekao da je za te uslove potpuno spreman i da ih prihvata.

Na pitanje N1 ima li kod njega sujete, Jeremić odgovara: “Ja se zaista trudim da je ne bude, vi procenite da li je ima”.

Priču o sujetama među liderima opozicije nameće vlast – kaže predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković. U uslovima medijskog mraka i nefunkcionisanja institucija opozicija je, kaže Janković, odlična.

„Da li vi znate da je dr Nebojša Stefanović praktično razrešen izbornih dužnosti u Beogradu? Ogroman je problem u vladajućoj stranci, oni znaju da gube Beograd i umesto svoje odgovornosti oni skreću pažnju javnosti na opoziciju”, smatra Janković.

Tvrdi da je u Beogradu moguće pobediti Aleksandra Vučića, što se, kaže, vidi po tome kako je Beograd glasao na predsedničkim izborima. Kaže, njegovih i glasača demokrata koji su ga podržali, uz glasove za Belog i Vuka Jeremića u zbiru ima skoro jednako koliko i birača SNS-a. Zato su i ostali, poručuje, više nego dobrodošli.

“Svi su dobrodošli. Ovo je nepodnošljiva vlast u ovom gradu, i u ovoj zemlji, i mora da ode”, poručuje Janković.

Da u prodemokratskoj opoziciji nema neprihvatljivih, smatra i Vuk Jeremić.

I dok na jednoj strani Knez Mihajlove ulice, Jeremić poručuje da nije vreme da se tera mak na konac, preko puta, Srđan Nogo iz Pokreta Dveri pita kako da pravu opoziciju razlikuje od ikebana u skupštini.

“Hajde da prvo vidimo ko je u opoziciji spreman da bude opozicija i ko stvarno hoće da se bori i da nešto uradi, pa onda da sednemo i da razgovaramo, ako takvi uopšte postoje”, poručuje Nogo.

Iako još nema bilo kakve potvrde, sve je izvesnije da će opozicija imati vremena da se dogovori ili da se ne dogovori do marta sledeće godine, jer izbore u decembaru više niko ni od predstavnika vlasti ne pominje.

Izvor: N1/ Maja Nikolić

[frontpage_news widget=“9692″ name=“Prethodni članci“]

 

Ostavite komentar