POLITIKA VESTI

Insajder:Koškanje policije i demonstranata, kamion s ozvučenjem krenuo ka Predsedništvu (VIDEO)

Koškanje policije i demonstranata, kamion s ozvučenjem krenuo ka Predsedništvu (VIDEO)

Predstavnici opozicije organizovali su protest ispred zgrade Predsedništva tokom obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je zakazano povodom jučerašnjeg upada u zgradu RTS. Ispred Predsedništva Srbije postavljene su metalne ograde. U zgradi Predsedništva su i predstavnici Vlade.

Demonstranti, predvođeni Boškom Obradovićem su oborili zaštitnu ogradu i krenuli ka zgradi Predsedništva uz povike „Uhapsite Vučića“ i „Gotov je“. Kako javljaju reporteri Insajdera,policija nastoji da pomeri građane od zgrade.

Dragan Đilas poziva demonstrante da reaguju smireno i polako, a predstavnici opozicije ubeđuju obezbeđenje i policiju da otvore vrata i traže da ih primi predsednik.
U Ulici kneza Miloša bačen je suzavac. Nakon koškanja s demonstrantima policija je pustila da kamion s ozvučenjem prođe ka Predsedništvu.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, je u izjavi medijima rekao da će pozvati ljude da do daljnjeg ostanu ispred Predsedništva.

Jelena Anasonović, organizatorka protesta „1 od 5 miliona“ kaže za Insajder da je trenutni plan da se ostane ispred Predsedništva.

Novinari koji se nalaze u Predsedništvu ne mogu da izađu iz zgrade.

„Blokirani su izlazi i za sada ne mogu da nas puste“, javlja novinarka Insajdera Irena Stević.

U međuvremenu završeno je obraćanje predsednika države koji govori o situaciji na Kosovu, a povodom godišnjice martovskih pogroma 2004.

„Probili su sve ograde, ako misle da ću da se sklonim neću. Ima ih ukupno 1023. Mislio sam ranije da završim, sad neću u inat“, naveo je on.

Novinarka Insajdera je uz konstataciju da „nikakvo nasilje nije prihvatljivo“ pitala šta će država uraditi da se smiri tenzija i da li će predsednik razgovarati sa opozicijom o njihovim zahtevima.

Vučić je odgovorio da svi građani mogu da mu se obrate, ali ne i lideri opozicije.

„Što se mene tiče, ja sam rekao da ću sa svim građanima da razgovaram. Lično neću da razgovaram s fašistom Obradovićem, a Đilas i Jeremić nisu ni članovi parlamenta“, rekao je Vučić, i dodao da odluku neće promeniti ni sada kad mu je život ugrožen.
“Ne može više Dragan Bujošević da uređuje program kao verni sluga Aleksandra Vučića program kako odgovara SNS. Mi smo danas ovde da vidimo šta i kako radimo dalje. Na kamionu će biti direktan prenos konferencije za novinare Aleksandra Vučića da nam on objasni šta se sinoć desilo, a posle toga će se građanima obratiti Zoran Lutovac. Mi više nemamo nazad – tražimo ostavke Vučića, Ane Brnabić, Maje Gojković i Dragana Bujoševića. Potrebno nam je šest do deset meseci slobodnih medija i onda slobodni izbori”, rekao je lider Dveri Boško Obradović ispred Predsedništva.

Podsetimo novo okupljanje učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ samo 12 sati nakon dramatičnih scena u zgradi RTS zakazano je za danas u podne ispred Predsedništva u isto vreme kada je najavljeno obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dosadašnji protesti koji se svake subote održavaju na ulicama Beograda od početka decembra sinoć su radikalizovani upadom demonstranata u zgradu RTS.
Pre 20-tak minuta u prostorijama Saveza za Srbiju održan je sastanak lidera Saveza posle kojeg je odlučeno da se krene ka Predsedništvu. Sastanku su prisustvovali Dragan Đilas, Boško Obradović, Marinika Tepić, Vuk Jeremić, Dusan Petrović, Janko Veselinović. Lideri SzS odbili su da daju izjave novinaru Insajdera o tome šta im je plan. Predsedavajući SzS Zoran Lutovac izjavio je da će se odmah po završetku obraćanja predsednika Srvije obratiti građanima.

Ekipa Insajdera nalazi se i u Predsedništvu. U zgradi više pripadnika obezbeđenja, ali kako javlja naša novinarka situacija u zgradi je veliki broj novinarskih ekipa zbog čega deluje da je situacija vanredna. Jedino drugačije od prethodnih događaja jeste to što su u zgradi Predsedništva navučene zavese i ne dozvoljava se izlazak na balkon što je do sada bilo moguće.

Izvor: Insajder  Foto:Screenshot

Ostavite komentar