POLITIKA SRBIJA

Kosovo – Prilika i za veleizdaju i za herojski čin

Profesor na FPN i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić u razgovoru za Blic kaže da u dijalogu sa Prištinom nema povoljnog rešenja za Srbe.
Foto: Printscreen/ NSPM

– U ovom tzv. dijalogu nema rešenja povoljnog za Srbe. Cilj dijaloga nije da se nađe povoljno rešenje za Srbe, nego da se probije put za priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. A Srbi, ako usput nešto dobiju, utoliko bolje. Kako stvari stoje, Srbi na Kosovu i Metohiji ni usput neće ništa dobiti.

Na pitanje novinara Blica da li bi Srbija trebalo da insistira na što bržem rešavanju problema ili bi trebalo da pusti da vreme radi za nas, profesor Samardžić odgovara:

– Ovde se “Srbija“, tj. njeno državno rukovodstvo, uopšte ne pita. Tu politiku odavno vodi Brisel u ime Berlina i Vašingtona. Ali, poslednjih devet godina naročito uspešno. To je politika na koju je pristao Tadić, a mnogo uspešnije nastavio Vučić. Mislim da će je Vučić i završiti jer Zapad ne može u Srbiji da nađe boljeg izvršioca za dovršenje ovog procesa priznanja.

O tome šta je u praksi najbolje rešenje za Kosovo Samardžić je izjavio:

– Pitati danas za “najbolje rešenje“, kada su vlade Srbije u kontinuitetu od devet godina završile 99 posto priznanja Kosova graniči se sa dobrim ukusom. Teoretski gledano, onaj jedan posto moguće je osujetiti prekidom tzv. briselskog dijaloga. Neka svako proceni, kolike su danas šanse za to. Ali, to ne znači da ne treba prstom ukazivati i na taj poslednji čin, kao čin lične istorijske odgovornosti. Diplomatski gledano, taj čin ima težinu onih 99 prethodnih jer ništa nije gotovo dok sve nije gotovo. Ako hoćete, eto prilike i za veleizdaju i za herojski čin.

 Foto: tvteuta.me, Izvor: Blic/ D. Luković

Ostavite komentar