POLITIKA SRBIJA

Kosovski mediji: Prekinuto brojanje glasova iz Srbije, navodno zbog otrovanih koverti

Kosovski mediji: Prekinuto brojanje glasova iz Srbije, navodno zbog otrovanih koverti. Rakić: Započeta krađa glasova

Zbog „mirisa koverti“ prekinut je proces verifikacije i brojanja glasova u Centru za brojanje glasova CIK u Prištini, piše Gazeta Ekspres i navodi da su to koverte koje su stigle iz Srbije i da su neki od članova komisije dobili alergiju na rukama i licu nakon što su „dodirivali koverte“.

Prištinski mediji javljaju da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenosi izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

„Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodređeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri“, rekao je on.

MAPA KIM

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine, a posle toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Urgentni centar KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da priđe Infektivnoj klinici.

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je za KTV da policija poseduje informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi preporučila medijima da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Svi zvaničnici CIK-a koji su imali kontakt sa kovertama su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Kako saznaje portal „Kosovo Onlajn“ iz prostorije su izbačeni predstavnici Srpske liste koji se nisu žalili na bilo kakve tegobe i pozvan je specijalni tim policije da ispita slučaj.

Ulaz u prostorije gde su se glasovi brojali nije dozvoljen, proces je prekinut i nije poznato kada će se nastaviti.

Mediji u Prištini ranije su javili da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

Stevan Veselinović ispred Srpske liste koji je bio prisutan tokom brojanja tih glasova objasnio je za Kosovo onlajn da su se jednog trenutka „kao po komandi“ radnici u nadležnom sekretarijatu koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris navodeći da izazivaju alregiju i svrab.

„Šef tog tima Besnik Bužala je prekinuo brojanje i krenuo da obaveštava policiju i neke druge organe da je moguće da su koverte zatrovane“, naveo je Veselinović.

Veselinović je naveo da je i on bio u prostoriji i držao koverte u rukama, ali da nije osetio ni miris, ni svrab, niti dobio alergiju.

Potom je, kako je rekao, stigla policija, izbacila ga, iako je član CIK, kao i posmatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija gde su koverte, već i iz zgrade.

Ilustracija, Printscreen

Dodao je da im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović je istakao da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila tako da je, kako je ocenio, „moguće i da su uneli unutra šta god su hteli, s obzirom da nije bilo nikakve kontrole o tome šta se tamo dešava“.

Veselinović smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromituju, da je moguće da se zamene, i da se onima koji nisu ni dobili poverenje građana daju nezasluženo ti glasovi, te tako pokuša da se popravi njihov „mizeran skor na izborima“ i da se „na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom“.

Rakić: Započeta krađa srpskih glasova

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas da je u režiji albanskih političkih partija, a uz asistenticiju kosovske policije, Centralne izborne komisije i ostalih kosovskih institucija, „započeta krađa srpskih glasova u korist Nenada Rašića, Slobodana Petrovića, Rade Trajković, Aleksandra Jablanovića i ostalih poslušnih Srba“.

„Pred očima hiljada međunarodnih predstavnika, posmatrača izbornog procesa iz SAD, EU, Nemačke, Britanije i ostalih u toku je krađa glasova srpskog naroda u cilju prekrajanja izborne volje, a sa namerom da se u parlament u Prištini silom, uz krađu i kršenje svih zakona, ubace podobni Srbi, poslušnici Prištine“, naveo je Rakić u saopštenju za javnost.

Srpska lista navodi da neće prihvatiti da bilo ko manipuliše glasovima i mimo volje građana instalira Albancima „podobne Srbe“, te da zahteva od svih međunarodnih faktora da spreče tu „šovinističku farsu i krađu kojom Priština obesmišljava učešće Srba u ovom procesu“.

JANKOVIĆ : Razgraničenje najopasnija ideja ĐURIĆ: Janković je etnički inženjer
Foto: Screenshot/ N1
Đurić: Priprema se manipulacija srpskim glasovima na Kosovu

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da se priprema „manipulacija srpskim glasovima na Kosovu“, sa namerom da se, kako je naveo, u prištinski parlament „ugura“ neki (kandidat za premijera Aljbin) Kurtijev Srbin.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je „bizarno kakvim se trikovima Priština služi kako bi srušila izborni rezulatat Srpske liste“.

Đurić je poručio „svima koji misle da prekrajanje izborne volje srpskog naroda može ostati bez posledica“, da još jednom razmisle, jer ovo „fingiranje trovanja“ jeste „brutalni primer izrugivanja demokratiji i ljudskim pravima“.

„Javnost na Kosovu se danima iz propagandnih kuhinja u Prištini priprema za nekakav veleobrt prilikom brojanja glasova iz centralne Srbije, i danas su učinili prvi korak ka potpunom ukidanju prava Srba na slobodnu političku volju“, ocenio je Đurić, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će „o ovoj sramoti biti informisan čitav svet“, i dodaje se da „ako iko misli da ovo političko razbojništvo i mangupiranje može da prođe, grdno se vara“.

Izvor: Beta Foto:Screenshot

Ostavite komentar